Ceremonial pred predsedniško palačo naznanil začetek drugega Pahorjevega mandata

Pahor je ob tej priložnosti zaželel tudi srečo v novem letu in dodal, da je sreča na strani pogumnih.
Objavljeno
23. december 2017 16.39
pahor
Pi. K.,STA
Pi. K.,STA

Ljubljana - Ceremonial z vojaškimi častmi in pregledom gardne enote Slovenske vojske, ki je bil danes pred predsedniško palačo, je naznanil uradni začetek drugega mandata predsednika republike Boruta Pahorja. Po ceremonialu sta Pahor in njegova partnerka Tanja Pečar prisotne povabila na ogled predsedniškega urada. Pahor jih je v uradu tudi nagovoril.

Predsednik Pahor je v krajšem nagovoru predvsem pozdravil prisotne in se jim zahvalil za obisk. Zaželel jim je »zelo doživete« božične praznike v krogu ljudi, ki jih imajo radi. Vsem je zaželel tudi srečo v novem letu in dodal, da je sreča na strani pogumnih. Posebej je nagovoril »najmlajše državljančke« na slovesnosti in jim obljubil sladoled po ogledu predsedniške palače.

Po nagovoru je veleposlanik Japonske v Sloveniji Keiji Fukuda predsedniku republike izročil osebno čestitko cesarja Akihita ob nastopu novega mandata.

Tokratni uradni začetek mandata predsednika republike je bil prvi doslej, ki ga je spremljal ceremonial z vojaškimi častmi in pregledom gardne enote Slovenske vojske. Predsednik Pahor je v spremstvu partnerke prišel iz smeri Gregorčičeve ulice na Prešernovo cesto. Njun prihod je pospremil policijski orkester z igranjem koračnice.

Orkester je nato zaigral himno, sledilo je predsednikovo povabilo prisotnim na slovesnost v prostorih urada. Dogodek je popestril nastop ženskega pevskega zbora Carmen manet. Ogled predsedniške palače pa je potekal pod strokovnim vodstvom državnega protokola. V petih letih, odkar v uradu potekajo dnevi odprtih vrat, so zabeležili že okoli 11.000 obiskovalcev.

Sicer je Pahor v petek zaprisegel na slavnostni seji državnega zbora. V inavguracijskem nagovoru, ki je sledil zaprisegi, je ocenil, da se bo Slovenija v naslednjih letih osredotočala na spodbujanje gospodarstva, zagotavljanje varnosti in svojo vlogo v EU. »Rad bi bil dober predsednik. Predsednik vseh,« je poudaril. Enako željo je izrazil tudi na današnji slovesnosti v predsedniški palači.

Na predsedniško funkcijo je bil Pahor ponovno izvoljen v drugem krogu predsedniških volitev 12. novembra. S tesno večino, nekaj več kot 53 odstotki glasov, je premagal protikandidata, kamniškega župana Marjana Šarca. Pahor je četrti predsednik v zgodovini samostojne države in po Milanu Kučanu drugi, ki je bil še drugič izvoljen na funkcijo.