Dejanja in besede Janeza Janše povzročajo upor na desni

Vrenje na desnici: SLS odpovedala udeležbo na vzporedni osamosvojitveni proslavi, ki poglablja nesoglasja.

Objavljeno
21. junij 2016 21.58
LJUBLJANA SLOVENIJA 15.5.2011 SRECANJE PRVE DEMOKRATICNO IZVOLJENE VLADE FOTO: JOZE SUHADOLNIK
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana – Izstop Lojzeta Peterleta iz predsedstva Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), ker se ni strinjal z ovadbami proti večini nekdanjega predsedstva Slovenije, kažejo na čedalje večje razpoke v desnem političnem bloku.

Bolj ko se približuje osrednji datum proslav ob osamosvojitvi, bolj vre med strankami desnega pola, ki so prepričane, da so edine prave naslednice osamosvojitvene dediščine izpred 25 let. Po naših informacijah so se prvaki treh desnih strank Janez Janša (SDS), Ljudmila Novak in Marko Zidanšek (SLS) aprila letos dobili na uskladitvenem srečanju za organizacijo proslave ob osamosvojitvi 25. junija letos. Gre za vzporedno proslavo, ki bo potekala na Trgu republike, medtem ko bo osrednja državna proslava potekala dan prej na Kongresnem trgu.

Peterle: Proslave naj povezujejo, ne delijo

Predvideno je bilo, da bodo na vzporedni proslavi kot osrednji govorniki nastopili Janez Janša, Ivan Oman in Lojze Peterle. Ali bodo vsi omenjeni tudi nastopili, nekaj dni pred dogodkom ni povsem jasno. Najbolj negotov je Omanov nastop, ker je že nekaj časa bolan, po izstopu iz predsedstva VSO (ne pa tudi iz članstva) pa se je začelo špekulirati, ali bo nastopil tudi Peterle, ki je bil predviden kot zadnji govornik. Navsezadnje je bil Peterle pred 25 leti predsednik vlade, Janša pa »zgolj« minister za obrambo. Peterle nam je včeraj pojasnil, da na proslavo vsekakor gre, ker sam razume proslave kot prireditve, ki povezujejo, ne pa razdvajajo. Pravi, da se bo udeležil tudi državne proslave. Sam vzporedne proslave ne bi povezoval z njegovim izstopom iz predsedstva VSO, dodaja.

Predsednik združenja VSO Aleš Hojs, eden od organizatorjev vzporedne proslave, pojasnjuje, da je Peterle predviden kot govornik in tako ostaja, razen če si je premislil. Po njegovem se bo pokazalo, da je bil njegov izstop iz predsedstva VSO nerazumno in neprimerno dejanje, ker da lahko z lahkoto dokažejo, da je bil Peterle o vsem, kar se je dogajalo v zvezi s pripravami na pripravo in vložitev kazenske ovadbe proti Milanu Kučanu, Matjažu Kmeclu, Cirilu Zlobcu in Dušanu Plutu, vnaprej obveščen. Kot je znano, se je Peterle umaknil iz organa upravljanja VSO, ker se ni strinjal z načinom priprave in vložitve ovadbe proti nekdanji četverici predsedstva Slovenije.

Janšev intervju sproži vihar

Še večji zaplet, lahko bi dejali celo, da gre za svojevrsten upor, pa sta poskrbeli SLS in NSi. Prva je že uradno sporočila, da njihove stranke ne bo na proslavi 25. junija, ki jo organizira VSO, neuradno pa smo izvedeli, da se iste proslave najverjetneje ne namerava udeležiti niti predsednica NSi Ljudmila Novak.

Posebno zanimiva je utemeljitev SLS. V sporočilu za javnost so zapisali, da ne bodo sodelovali na nobeni proslavi, »ki poglablja nesoglasja v političnem prostoru in kjer se vnaprej ve, kdo bo požel aplavz in komu se bo žvižgalo«. S tem spomnijo na dogajanje na aprilskem zborovanju Za obrambo Slovenije, kjer so udeleženci bučno skandirali Janši in žvižgali Novakovi. V nadaljevanju pa SLS naravnost pove, zakaj pri vsem tem zakulisnem vrenju gre. »Če predsednik SDS Janez Janša meni, da je ustanavljanje satelitskih strank nekaj dni pred 25-letnico države obogatitev političnega pluralizma in pot k zmagi desne sredine na naslednjih volitvah, se z njim ne strinjamo. Desna sredina na takšen način ne more dobiti potrebne večine,« menijo v SLS.

Na kaj so s tem opozorili v ljudski stranki? Janša je v zadnjem intervjuju za tednik Reporter javno podprl ustanavljanje nove stranke pod okriljem Aleša Primca in Franca Kanglerja. Dejal je, da gibanj Primca in Kanglerja ne bi bilo oziroma zanje volivci ne bi videli nobene potrebe, »če bi bili v NSi in SLS sposobni kritično premisliti svojo pot in s tem svojim nekdanjim volivcem utrditi vero, da starih napak ne bodo ponavljali«. Ob tem je Janša, pri tem pa je verjetno meril na SLS, jasno povedal, naj se povežejo in nastopijo s skupnimi listami, če bo pred volitvami kazalo, da jim ne bo uspelo prestopiti parlamentarnega praga. O Ljudmili Novak je Janša na drugi strani dejal, da se strinja z njeno izjavo, da je na desnici potrebne več demokracije in kredibilnih politikov brez nahrbtnikov starih napak, a škoda, je dodal, »da ob teh besedah ni imela pred seboj ogledala«.

Zaradi teh besed se mnogi v SLS in NSi ne morejo znebiti občutka, da je Janša tako rekoč odpisal obe stranki in zagnal načrt B z ustanavljanjem satelitskih strank na desnici v podobi Primca in Kanglerja.