Desus in SD v »socialdemokratski blok za vse generacije«

Dejan Židan se je na pijači srečal s predsednikom Verjamem Igorjem Šoltesom.

Objavljeno
05. junij 2014 13.47
vlada
Anže Božič, notranja politika, Pi. K., Delo.si
Anže Božič, notranja politika, Pi. K., Delo.si

Ljubljana − Karl Erjavec, predsednik Demokratične stranke upokojencev Slovenije (Desus), in Dejan Židan, ki je po odstopu Igorja Lukšiča na čelu stranke Socialnih demokratov (SD), sta po srečanju naznanila, da gresta stranki v »socialdemokratski blok za vse generacije«.

To pomeni, da bosta stranki sklenili predvolilno zavezništvo in po volitvah predlagali skupnega mandatarja, ne pa tudi sestavili skupne kandidatne liste za volitve. Kandidata za mandatarja bosta oba predsednika strank, na koncu pa bo nominiran tisti, čigar stranka bo dobila več poslancev.

Stranka SD se o sodelovanju pogovarja tudi z drugimi strankami, Dejan Židan se je zvečer sestal z Igorjem Šoltesom, z vodjo včeraj nastale stranke Verjamem. Se je pa zagretost za povezovanje med strankama SD in Verjamem nekoliko ohladila.

»Prej smo se pogovarjali z uglednim posameznikom, po včerajšnjem kongresu pa je situacija drugačna,« je namignil Židan pred sestankom. Včeraj so namreč ustanovitev stranke nekdanjega predsednika računskega sodišča spremljali očitki o skrivnostnih ozadjih nastanka najmlajše politične stranke.

Židan in Šoltes sta se najprej sestala na kavi v lokalu poleg DZ, a  pogovore o sodelovanju in morebitnem sodelovanju strank nadaljevala v prostorih DZ, kjer bosta, kot sta dejala, »pogovore nadaljevala brez kamer. «

Naslednji teden v petek bo imela SD konvencijo in kot pravi Židan, morajo biti stvari takrat dorečene.