SMC Sojerju ni plačevala friziranja kandidatov

Revizorji so preverili še kampanji Desusa in ZL pred parlamentarnimi volitvami. Demanti iz največje stranke o tem, kaj so plačevali frizerskemu in kozmetičnemu podjetju.

Objavljeno
22. april 2015 16.33
VOLIVE 2014
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana − Čeprav niso obračali velikih vsot denarja, je TRS, ki je za ZL vodila kampanjo, lani grešila pri poslovanju in poročanju, je ugotovilo računsko sodišče, ki jim je za oboje izreklo pridržek. S skoraj desetkrat cenejšo kampanjo je koalicija Združena levica na parlamentarnih volitvah sicer prepričala enako število volivcev kot SD, prehitela pa NSi.

So še slabši od ZL in SMC

Nekoliko boljšo oceno, le pridržek za poročanje, je v tudi včeraj objavljenem poročilu dobil Desus Karla Erjavca, ki je na volitvah lani dosegel svoj najboljši rezultat v zgodovini in tretjega najboljšega med vsemi strankami. Desus je volila več kot desetina vseh glasujočih. Podobno slabe ocene kot ZL je prejšnji teden dobila vladajoča SMC Mira Cerarja. Revizorji med parlamentarnimi strankami še niso objavili le ugotovitev o kampanjah SDS Janeza Janše in SD Dejana Židana.

Če primerjamo z ugotovitvami o kampanjah pred evropskimi volitvami, so slabše ocene kot v zadnjih dneh SMC in TRS dobile SD, lista Igorja Šoltesa in lista Sanjska služba. Vsem trem je računsko sodišče namreč naložilo celo pripravo odzivnih poročil, ki jih SMC in TRS po parlamentarnih kampanjah ne bo treba pisati. 

Visoke globe za majhna darila

TRS je dobila pridržke računskega sodišča za poslovanje in poročanje o kampanji pred voltivami poslancev. Vseh stroškov kampanje TRS ni plačevala s posebnega volilnega računa, je pa s tega računa plačevala račune, ki s kampanjo niso bili povezani, hkrati stranka daril pravnih oseb, ki so prepovedana, ni podarila v dobrodelne namene, kar zahteva zakon. Kot smo poročali že lani, so v poročilu o kampanji prijavili, da so dobili 90 evrov prepovedanih daril, ki so jih vrnili Društvu Etno in družbama T.D.M. in Imenšek.

Po lanski reformi financiranja strank in kampanj bi stranka morala ta denar takoj nakazati v dobrodelne namene. Globa za stranko, ki tega ne stori, je po zakonu od 6000 do 20.000 evrov, od 1500 do 4000 evrov pa bi moral plačati tudi Matjaž Hanžek kot odgovorna oseba. »Poročilo je pripravil računovodja, sam sem ga kot odgovorna oseba le podpisal,« je o napačni reakciji, ker so prepovedano darilo vrnili, in ne podarili v dobrodelne namene, kot zahteva zakon, lani za Delo povedal Hanžek. Po ugotovitvi računskega sodišča, da so ravnali narobe, je TRS 90 evrov pozneje nakazala Kraljem ulice.

Za 52.189 volivcev, ki so glas namenili koaliciji ZL, bo TRS dobila 17.222 evrov povračila stroškov kampanje, torej večino od 26.735 evrov, kolikor jih je vse skupaj lani stalo.

Interne pogostitve niso kampanja

Nekoliko boljšo oceno, le pridržek za poročanje, je dobil Desus. Pridržek si je zaslužil, ker je med drugim med stroški kampanje prikazal za dobrih 2000 evrov pogostitev na internih srečanjih članov, takšne pogostitve pa po oceni revizorjev nimajo vpliva na volivce in zato ne spadajo med stroške kampanje. Za 88.968 glasov volivcev bo Desus dobil 29.359 evrov povračila stroškov. Torej približno desetino vseh stroškov: za kampanjo so namreč porabili 237.930 evrov.

Pregled, koliko so stranke porabile za kampanje pred julijskimi parlamentarnimi volitvami, koliko volivcev jih je volilo in kolikšno delno povračilo stroškov jim je dodelilo računsko sodišče, prikazujemo grafično. Pri strankah, kjer računsko sodišče rezultatov pregleda še ni objavilo, smo višino povračil izračunali sami in je, ker podatek ni uraden in dokončen, število označeno z zvezdico.