Referendum o družini bo 20. decembra

Roki za referendumska opravila bodo začeli teči 9. novembra.

Objavljeno
04. november 2015 16.20
Izredna seja Državnega zbora - 15.oktobra 2014
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA

Ljubljana − DZ je danes sprejel predlog, naj bo referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (zakon o družini) 20. decembra. Roki za referendumska opravila bodo začeli teči 9. novembra. Za odlok o razpisu referenduma s takšno vsebino je glasovalo 60 poslancev, 11 pa jih je bilo proti. Navzočih je bilo 74 poslancev.

Sprejetje takšnega predloga je bilo pričakovano, saj so mu poslanske skupine že v predstavitvi svojih stališč večinoma napovedale podporo. V ZL so napovedali glasovanje proti predlogu, saj referenduma o človekovih pravicah po njihovih besedah ne bi smelo biti.

Pomembne razlike so bile v mnenjih glede potrebnosti referenduma o noveli in glede novele, ki izenačuje pravice mešanih parov s pravicami istospolnih. V poslanskih skupinah koalicijskih strank, v ZL in nepovezani poslanci so obžalovali, da je ustavno sodišče dopustilo referendum s področja človekovih pravic. Hkrati so izražali upanje, da bosta na dan referenduma prevladala razum in spoštovanje človekovih pravic.

V SDS se po drugi strani sicer strinjajo, da je treba k vprašanju istospolnih parov pristopiti odgovorno, a ne z redefinicijo zakonske zveze. V NSi pa opozarjajo, da novela ne priznava pomena materinstva in očetovstva za razvoj otrok.

Novela izenačuje pravice heterospolnih in istospolnih partnerskih skupnosti v vseh elementih. Tako bi lahko tudi istospolni pari uveljavljali pravice, ki izhajajo iz zakonske zveze, omogočena pa bi jim bila tudi posvojitev otrok.