Z novimi ustavnimi sodniki v nove preizkušnje

Prenagljene so ocene, v katero svetovnonazorsko smer se bo nagnila nova sestava, ki bo začela delati v aprilu.

Objavljeno
22. marec 2017 21.17
dz
Majda Vukelić
Majda Vukelić
Ljubljana – Ustavno sodišče bo od konca aprila zasedalo v popolni novi sestavi. Sedanjim petim sodnikom se bodo pridružili štirje novi. Tako se je vezana trgovina med izvolitvijo članov fiskalnega sveta in novimi ustavnimi sodniki izšla po načrtu.

Po načrtu, za katerega sta se dogovorili SMC in SDS, predsednik države Borut Pahor pa je to, vsaj kar zadeva ustavne sodnike, upošteval. Do takšnega načina izbire ustavnih sodnikov so bili mnogi kritični, saj so prepričani, da imenovanju na tako pomembno funkcijo ne pritiče takšno politično kupčkanje.

Tako predsednik sodnega sveta Marko Novak meni, da bi morali za to, da bi se takšnim praksam v prihodnje izognili, spremeniti sistem izvolitve ustavnih sodnikov. »Menim, da bi bil boljši sistem, po katerem bi, denimo, tretjino ustavnih sodnikov imenoval parlament, tretjino sodni svet, tretjino pa predsednik države. Naš sistem zagotovo ni najboljši, vpliv strankarske politike je prevelik.« Toda za takšen poseg bi bile nujne ustavne spremembe. Vsi dosedanji poskusi, da bi državnemu zboru odvzeli kakšno kadrovsko pristojnost - tudi glede izvolitev sodnikov rednih sodišč - pa so padli v vodo.

Nove moči

Peterici, ki je že na ustavnem sodišču - Jadranka Sovdat, Etelka Korpič - Horvat, Dunja Jadek Pensa, Špelca Mežnar in Marko Šorli - se tako zdaj pridružujejo Matej Accetto, Klemen Jaklič, Marijan Pavčnik in Rajko Knez. Nekateri menijo, da se bo nova sestava odmaknila od domnevno večinsko konservativnega svetovnega nazora sedanje sestave, drugi pa, da so takšne ocene prenagljene in da je treba počakati na njihove konkretne odločitve.

Accetto je na današnjem tajnem glasovanju prejel 75 glasov (11 proti), Knez 71 (13 proti), Jaklič 57 (27 proti), Pavčnik pa 76 (osem proti).