E-volitve ne bodo rešile volilne udeležbe

Alenka Bratušek je v imenu predlagateljev opozorila, da se volilna udeležba iz volitev v volitve manjša.

Objavljeno
05. december 2017 09.38
Posodobljeno
05. december 2017 21.38
STA
STA

Ljubljana – Odbor za notranje zadeve je na predlog poslanske skupine nepovezanih poslancev opravil razpravo o padanju volilne udeležbe. Niso pa podprli sklepa, naj ministrstvo za javno upravo pripravi analizo, kako bi na volilno udeležbo vplivali uvedba preferenčnega glasu, e-volitev in izvedba volilnega dne na delovni dan.

Alenka Bratušek je v imenu predlagateljev opozorila, da se volilna udeležba iz volitev v volitve manjša, kar pripisuje tudi temu, da politiki pred volitvami obljubljajo veliko, ljudje pa po volitvah ugotovijo, da obljube niso uresničene. V poslanski skupini nepovezanih poslancev zato predlagajo uvedbo preferenčnega glasu in elektronskih volitev ter izvedbo volitev na delovni dan. Takšno rešitev po njenih besedah poznajo mnoge države EU.

Državna sekretarka na ministrstvu za javno upravo Ksenija Klampfer je opozorila, da volilna udeležba upada tudi v številnih drugih državah EU. Delanje analiz se ji ne zdi smiselno, saj za spremembe ni časa.

Pravnik Igor Kaučič razmislek o uvedbi elektronskih volitev podpira, čeprav se zaveda, da je treba na volitvah zagotoviti osebno glasovanje, ker je to ustavno načelo. Zaveda se tudi možnosti zlorab.

E-volitve ne bodo rešile volilne udeležbe. Če bi to držalo, potem bi Estonija, ki pozna takšne volitve, imela največjo volilno udeležbo, a je nima, pa je povedal direktor službe Državne volilne komisije Dušan Vučko. Gorazd Božič iz centra SI-CERT je opozoril, da tehnologija še ni tako razvita, da bi lahko e-volitve izvedli na varen način. Poleg tega obstaja tudi čisto praktičen vzrok: še vedno nimamo enotne elektronske identitete, je dejal. Poslanci različnih političnih strank pa so ugotavljali, da je za upadanje volilne udeležbe kriva politika.