Angelika Mlinar: Edina valuta za liberalne stranke je zanesljivost

Pogovor s koroško Slovenko o tem, kaj bi morale početi liberalne stranke, da bi bile bolj priljubljene pri volivcih.

Objavljeno
14. junij 2016 13.41
Angelika Mlinar, novoizvoljena poslanka avstrijskega parlamenta, med pogovorom z Brigite Ferlič Žgajnar, novinarko Ozadij, v Celovcu, 3. oktobra 2013.
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana − Politični prostor v Evropi se vse bolj radikalizira. Zmerne stranke z desne in leve strani so v defenzivi ali celo izginjajo s strankarske scene. Podobno se dogaja v Sloveniji, kjer so stranke liberalne orientacije odigrale pomembnejšo vlogo v zadnjih 25 letih. O tem, kaj se dogaja z liberalno politično opcijo v Evropi, smo se pogovarjali (s pomočjo elektronske pošte) z evropsko poslanko, Slovenko iz avstrijske Koroške in članico nove liberalne stranke Neos Angeliko Mlinar.

V kakšnem stanju so liberalci oziroma liberalne politične stranke po vašem mnenju − kot članice evropskega parlamenta in avstrijskega Neosa − v Evropi? Ko rastejo napetosti, strahovi, se zdi, da se volivci zatekajo k radikalnejšim političnim izbiram.

Prvič po zelo dolgem času so liberalne vrednote, kot so odprta družba, svoboda, ustava, pravna država, človekove pravice, na tnalu in nujno je potrebno, da se aktivno zavzamemo in borimo zanje. Objektivno gledano ni razloga za napetosti in strahove, saj je povprečno ekonomsko stanje višje kot kdaj prej v naši zgodovini. Nestrpnost, s katero smo soočeni, se mi preprosto ne zdi logična in je nevarna, ker se zdi, da je ni možno premostiti z logičnimi argumenti. Zelo pomembno in ne zelo konstruktivno vlogo pri tem igrajo mediji, predvsem socialni mediji, ki doprinašajo veliko k zelo vzhičenemu in skoraj paničnemu stanju družbe. Vse to pomaga skrajnim političnim strankam. Sicer pa je dolžnost in zgodovinska vloga liberalnih sil, da se zavzemamo in borimo z vso močjo in doslednostjo za ohranitev in razvoj demokratičnih struktur in njenih stebrov.

Kako ocenjujete položaj liberalnih sredinskih strank v Sloveniji − SMC, Zavezništvo (Alenka Bratušek)?

Tako SMC kot Zavezništvo so naše sestrske stranke v ALDE in na evropskem nivoju zelo dobro sodelujemo z obema. Glede na kompleksno politično okolje v Sloveniji je SMC več kot solidna vladna stranka in morda za nekatere kar veliko presenečenje.

Kaj bi po vašem mnenju morale sredinske, liberalne stranke početi, zagovarjati, da bi bile popularnejše med volivci?

Kot političarka imam samo eno valuto: zanesljivost (reliability). Zato sem zagovornica dosledne in zanesljive politike, ki temelji na principih človekovih pravic, ustave, pravne države in gospodarske rasti. Zagovarjam politiko, ki se ne zgleduje po tem, kar zahteva rumeni tisk in vsakodnevne javnomnenjske ankete. Če si želimo politiko z vizijo in s strateškim pogledom na bodočnost, ki je kompleksna in komplicirana, je potreben pogum za pristope, ki niso muhe enodnevnice in lažno potešijo željo po preprostih odgovorih. Ta pot je na prvi pogled manj popularna, a po mojem mnenju edina pravilna.

Kakšno je vaše mnenje o novih političnih strankah, kot sta SMC in Neos? Etablirane, stare stranke, pravijo, da niso prinesle nič novega, da delujejo po starih vzorcih naprej.

Lepo, če to etablirane, stare stranke mislijo. Vse te nove stranke so simboli in dokaz za pojav, ki se imenuje: časi se spreminjajo. In to vključuje tudi demokracijo in pravila igre. Nova stranka sama zase še ni zagotovilo za temeljito spremembo sistema, je pa lahko referenca. Odvisno je, predvsem od nas samih, kaj naredimo in kako izkoristimo ponujene možnosti. V naši stranki Neos smo odločeni, da bomo to možnost, ki smo jo dobili od volivk in volivcev, izkoristili družbi in nam vsem v prid.