Emo Orodjarna (v lasti Stepišnika) se je prijavila še na en javni razpis

Danes se bo z gospodarskim ministrom Stepišnikom srečala predsednica vlade. KPK ugotovila nepravilnosti v pogodbi.

Objavljeno
20. november 2013 15.12
Gospodarstvo
Ma. G., gospodarstvo, Ni. Č., Delo.si
Ma. G., gospodarstvo, Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Na Slovenskem podjetniškem skladu so nam potrdili, da se je družba Emo Orodjarna prijavila na razpis P4 za sofinanciranje nove tehnološke opreme 2013 -2014, kjer za prijavljeni projekt prosi za 200.000 tisoč evrov nepovratnih sredstev.

Po pojasnilih sklada se je na razpis prijavilo približno 480 podjetij, postopki izbire pa še tečejo. Odločitev o tem, komu bodo odobrili denar, naj bi sprejeli do 15. decembra.

To naj bi bil drugi, morda celo tretji razpis, na katerega se je prijavila Emo Orodjarna.  Ni še povsem jasno, ali je podjetje, v kateri je Stepišnik največji posamični lastnik, kandidiralo na razpisu ministrstva (agencija Spirit), ki ga vodi. V ponedeljek je namreč potrdil, da bo Emo Orodjarna na razpisu kandidirala, nekaj ur kasneje pa je to zanikal.

Danes se bo s Stepišnikom srečala predsednica vlade Alenka Bratušek. Na vprašanje, kaj bo storil, če ga bo premierka pozvala k odstopu, pa je minister odgovoril dvoumno: »Predsednica vlade ima to moč; če mi ne bo več zaupala, me lahko pozove k odstopu, in jaz bom to sprejel.«

KPK ugotovila nepravilnosti med v pogodbi

S protikorupcije komisije so sporočili, da pri preverjanju dodeljevanja sredstev družbi Emo Orodjarna v dosedanjem postopku niso potrdili neposredne kršitve ZIntPK s strani ministra, ugotovili pa so nepravilnosti v sami pogodbi med ministrstvom in prejemnikom subvencije.

»KPK je v postopku preverjanja podelitve javnih sredstev Emo-Orodjarni ugotovila, da pogodba, na podlagi katere je bilo opravljeno izplačilo, vsebuje klavzulo (17. člen), ki ugotavlja, da prejemnik sredstev, Emo-Orodjarna ni na seznamu subjektov, za katere veljajo omejitev poslovanja. To določilo v pogodbi - ki sta jo podpisali obe stranki - ne odraža dejanskega stanja in ni resnično. V času podpisa pogodbe je bilo namreč podjetje Emo-Orodjarna že uvrščeno na seznam omejitev poslovanja.«