Erjavec: Simoneti se mora posloviti

Če tega ne bo storil, bodo ministri Desusa zahtevali njegovo razrešitev.

Objavljeno
14. oktober 2016 19.46
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana - Kongres Desusa bo 11. februarja prihodnje leto, na njem pa se bo za nov mandat spet potegoval predsednik stranke Karl Erjavec. Upa, da bo imel tudi na tem kongresu kakšnega protikandidata, tako kot v preteklosti.

Na svetu stranke so potrdili usmeritev vodstva in poslanske skupine, da ne podprejo interpelacije zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc. »Povedali pa smo zelo jasno, da decembra pričakujemo predstavitev obljubljenih zakonov o zdravstveni dejavnosti in zakona o zdravstvenem zavarovanju in varstvu. Kar zadeva zakon o lekarništvu, pa je tudi jasno, da če bo ostal nespremenjen, ga Desus ne bo podprl,« je dejal Erjavec.

Kot je znano, se je med SMC in Desusom resno zaiskrilo zaradi zakona o lekarniški dejavnosti. Predsednik SMC in predsednik vlade Miro Cerar je nezadovoljen, ker zakonu, ki da je bil koalicijsko usklajen in potrjen na vladi, zdaj nasprotuje ključni koalicijski partner iz njim neznanih razlogov. Erjavec pravi, da je lekarniški zakon slabo pripravljen, kar se kaže v številnih dopolnilih, verjetno pa je v določenih delih tudi neustaven. V Desusu pričakujejo, da bo po javni razgrnitvi mnenj ministrstvo za zdravje lekarniški zakon spremenilo in izboljšalo.

V Desusu so tudi nezadovoljni z upravljanjem slabe banke DUTB.

Nezadovoljstvo je eskaliralo po objavljenih posnetkih pogovora med člani upravnega odbora DUTB, iz katerih je mogoče razbrati, da iščejo zakonske obvode za izplačilo višjih plač. »Člane sveta Desusa je posnetek zelo razburil, zlasti nastop predsednika upravnega odbora Marka Simonetija. Menimo, da takšen človek ne more več voditi slabe banke, zato ga pozivamo k odstopu,« je dejal Erjavec. Obžaluje, da že na četrtkovi seji vlade niso sprejeli sklepa o razrešitvi Simonetija, ampak so se odločili, da bodo počakali na poročilo ministrstva za finance.