Fajonova pozvala Avramopoulosa k odpravi nadzora na meji z Avstrijo

Po mnenju evropske poslanke Tanje Fajon je nadzor nepotreben, zaradi njega pa Slovenija trpi gospodarsko škodo.

Objavljeno
24. januar 2017 19.19
Tanja Fajon 02.marca 2016 [Tanja Fajon,poslanci,Evropski parlament,SD]
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Bruselj - Evropska poslanka iz Slovenije Tanja Fajon (S&D/SD) je danes pozvala evropskega komisarja Dimitrisa Avramopoulosa za obrazložitev odločitve Evropske komisije, zakaj namerava ponovno odobriti zahtevo Avstrije pri podaljšanju nadzora na meji s Slovenijo. Po njenem je nadzor nepotreben, zaradi njega pa Slovenija trpi gospodarsko škodo.

»Balkanska migrantska pot ostaja zaprta, nedovoljenih prehodov meje med Slovenijo in Avstrijo praktično ni. Slovenija dnevno trpi izjemno gospodarsko škodo. Ta bo še večja, ko bodo kmalu začela veljati prenovljena pravila schengenskega zakonika, ki uvajajo še strožji nadzor potnikov na mejah. Škoda, gospodarska in politična, bo takrat dvojna,« je dejala Fajonova komisarju na današnjem zasedanju odbora za državljanske svoboščine, notranje zadeve in pravosodje v Bruslju.

Evropski komisar za migracije Avramopoulos ji je odgovoril, da je to občutljiva razprava in da bo komisija o tem govorila v sredo, razmere pa podrobno spremljajo, so sporočili iz pisarne Fajonove. »Čim prej se moramo vrniti k schengnu, mobilnost ljudi je nujna,« je še dejal.

Avramopoulos je tudi povedal, da je prejel pismo notranje ministrice Vesne Györkös Žnidarjeve, v katerem je poudarila, da Slovenija nasprotuje podaljšanju nadzora na meji med Slovenijo in Avstrijo, saj zanj ni razloga.

Ministrica je v pismu pojasnila, da se ogroženost schengenskega območja, ki bi bila lahko razlog za podaljšanje nadzora notranjih meja, lahko objektivno izkazuje predvsem s številom nedovoljenih prehodov meje. Po njenih besedah je Slovenija od avstrijskih organov lani prejela zgolj 76 oseb, zato o taki ogroženosti ne moremo govoriti.