Finančna ministrica zaskrbljena zaradi napovedanih stavk

Pri načrtovanju proračunov so po ministričinih besedah predvideli kar dobro rast mase sredstev za stroške dela v javnem sektorju.

Objavljeno
05. december 2017 19.12
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Bruselj - Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je danes v Bruslju izpostavila zaskrbljenost zaradi napovedi stavk v javnem sektorju. Zahteve po dodatnem zviševanju plač v javnem sektorju so »popolnoma nerazumljive«, nepopuščanje »željam po kreiranju dodatnih odhodkovnih apetitov« pa pomembno za zagotovitev spoštovanja evropskih pravil, je izpostavila.

Slovenija mora v okviru evropskih procesov skrbno spremljati izvajanje proračunov, predvsem državnega pa tudi finančne načrte vseh preostalih enot sektorja država, in ne sme dovoliti odklonov nad začrtano porabo, je opozorila ministrica. »V tem kontekstu me zelo skrbijo napovedi, ki prihajajo iz Ljubljane v zvezi s stavkami v javnem sektorju,« je poudarila.

Pri načrtovanju proračunov so po ministričinih besedah predvideli kar dobro rast mase sredstev za stroške dela v javnem sektorju, in sicer za 2,8 odstotka.

Poleg tega je glede na zadnje rezultate pogajanj pričakovati, da bo to zvišanje znatno nad tremi odstotki, in »v tem smislu so mi popolnoma nerazumljive zahteve po še dodatnem zviševanju plač v javnem sektorju«, je izpostavila Vraničar Ermanova.

Še posebej je to po njenih besedah pomembno ob upoštevanju opozorila Evropske komisije glede zelo nizke produktivnosti dela v Sloveniji. »Tega problema se zavedamo, ne samo v javnem, ampak tudi v zasebnem sektorju, in smo že sprožili pobude, kako to vprašanje nasloviti,« je dejala ministrica. Ob tem je opozorila, da je ustrezen rezultat mogoče doseči le, če se bodo vse tri skupine - vlada, delodajalci in delavci oziroma sindikati - zavedale razpoložljivih možnosti.