France Arhar bo svetovalec predsednika republike

France Arhar bo pomagal pri pripravi stališč prvega človeka države.

Objavljeno
21. januar 2018 19.30
DZ
Suzana Kos
Suzana Kos
Ljubljana – Po upokojitvi Helene Kamnar, ki je bila svetovalka predsednika Boruta Pahorja za gospodarstvo in finance v njegovem prvem predsedniškem mandatu, je njeno vlogo prevzel dolgoletni bančnik in guverner. France Arhar bo imel odločilno vlogo tudi pri iskanju novega šefa Banke Slovenije.

Ko smo v Delu lani spomladi objavili novico, da se je France Arhar pri 69 letih odločil oditi v pokoj, so ga zasuli telefonski klici. Mnogi so bili šokirani, na vprašanje, kaj bo počel v prihodnje, ali se bo morda znova preizkusil v politiki, pa je dejal, da je pravi odgovor na to vprašanje le fraza: »Nikoli ne reci nikoli.« Ni minilo dolgo časa od njegovega odhoda s čela Združenja bank Slovenije, ko je bil v kabinetu predsednika države imenovan za svetovalca. Od konca decembra lani ima status nepoklicnega funkcionarja; na funkciji deluje pro bono , brez plačila, tako kot sta na primer nekdanji ustavni sodnik Ernest Petrič in akademik Boštjan Žekš.

Kje vse bo Arhar svetoval

»Predsednik me je prosil za pomoč, ker so mu očitali, da se premalo javno oglaša in ker morajo biti njegova stališča strokovno utemeljena. Za to, da sem sprejel funkcijo nepoklicnega funkcionarja v njegovem kabinetu, pa je pripomogel tudi pogovor s kolegom Petričem,« Arhar pojasnjuje svojo odločitev.

Nekdanja svetovalka Helena Kamnar je pomagala tudi pri odločitvah, ki jih mora sprejeti predsednik republike pri posameznih kadrovskih predlogih. Eno od ključnih kadrovanj, ki ga bo treba v prihodnjih mesecih izpeljati v Pahorjevem kabinetu, je tudi iskanje in imenovanje novega kandidata za guvernerja Banke Slovenije. Sedanjemu Boštjanu Jazbecu se je šestletni mandat začel julija 2013, zakonodaja pa določa, da se najkasneje šest mesecev pred iztekom mandata aktualnemu guvernerju začne postopek iskanja oziroma imenovanja novega. Arharjeve podpore si sedanji guverner Boštjan Jazbec ne more obetati. Če bo Jazbec dobil novo službo v Bruslju – prijavil naj bi se na razpis za novega člana vodstva Enotnega odbora za reševanje (SRB), ključnega organa evropske bančne unije in enotnega mehanizma za reševanje –, bo postopek iskanja novega guvernerja treba začeti že prej.

Arhar se je v preteklosti podpisal pod dva predloga za kandidaturo viceguvernerjev in prav »njegova« kandidata (Marko Bošnjak in Jožef Bradeško) sta se prebila skozi koalicijski glasovalni stroj. Viceguvernerka je postala tudi njegova nekdanja namestnica v Združenju bank Slovenije Irena Vodopivec Jean, zato niso redke ocene, da ima Arhar zdaj ključni vpliv na svet (vodstveni organ) centralne banke.

Koliko porabi za delo

V uradu predsednika države je po podatkih iz objavljenih proračunskih dokumentov za letos 42 zaposlenih, za delovanje urada pa gre poltretji milijon evrov. Od tega gre večina za delovanje sedanjega predsednika, 24 tisočakov pa je namenjenih nekdanjemu šefu države.