Gašperšič brez podpore poslancev Ferluge in Božiča

Pomembno pa je, kot pravi Kustec Lipicerjeva, da enotno ne deluje le SMC, pač pa celotna koalicija.

Objavljeno
06. september 2016 18.24
mdr gašperšič
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Podpora poslancev SMC ministru za infrastrukturo Petru Gašperšiču je močna, a neenotna, je potrdila vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer. Poslancev Tilna Božiča in Marke Ferluga minister danes ni prepričal, zato napovedujeta glasovanje po lastni presoji. Podporo lahko pričakuje le, »če bo naredil nekaj neverjetnega«, pravi Ferluga.

Kot je v izjavi novinarjem povedal Božič, ki je bil prisoten na današnjem srečanju z ministrom, imata s Ferlugo pomisleke. Na spodrsljaje so po njegovih besedah že opozarjali tekom mandata in se o njih pogovarjali v duhu tega, da se zadeve premaknejo naprej.

Spomnil je, da je ozračje razgrelo dogajanje glede drugega tira, saj si vsi želijo, da bi projekt stekel čim prej, in to tako, da se ne ponovi projekt, kot je bil Teš 6. To po njegovih besedah pomeni, da je treba delati izjemno hitro in premišljeno, da lahko v miru sprejemajo prave odločitve.

Ob tem je Božič poudaril, da je drugi tir projekt te vlade, ne le ministra Gašperšiča. Nase ga je, tako Božič, prevzel sam predsednik vlade Miro Cerar. »On zanj odgovarja, si izbira ekipo in je selektor svoje reprezentance,« je pojasnil Božič in dodal, da ima Cerar odgovornost, da projekt pripelje do konca.

Po besedah Kustec Lipicerjeve so na današnjem pogovoru poslanske skupine z ministrom iz njihove kvote delili oceno, da je izjemno pomembno, da ohranijo politično stabilnost za nadaljevanje dela v tem mandatu. Prav tako se zavedajo, kako odgovorna je pri tem vloga SMC in se zato pričakuje, da bodo pri končnih odločitvah enotni.

Pomembno pa je, kot pravi Kustec Lipicerjeva, da enotno ne deluje le SMC, pač pa celotna koalicija. Kritike do ministra sicer prihajajo tudi iz drugih koalicijskih strank, zato se bo o podpori ministru koalicija še pogovarjala.

A je Kustec Lipicerjeva jasna, da podpora interpelaciji zoper ministra pomeni kršenje koalicijske pogodbe. Obenem ne želi komentirati, kakšna popotnica bo ministru neenotna podpora koalicijskih poslancev, saj s stališči koalicijskih partnerjev ni uradno seznanjena. Pojasnila pa je, da je Gašperšiča danes ponovno podprl Cerar.

V zadnjem času nekateri namigujejo, da Gašperšič ravno v času pred interpelacijo ponuja določene rešitve. Kustec Lipicerjeva poudarja, da so v SMC zelo nenaklonjeni poskusom »trgovanja ali kravjih kupčij, zato da bi pridobili glasove na interpelaciji s projekti, ki še niso dovolj zreli ali premišljeni«. Tega minister po njenih besedah sicer ni želel konkretno komentirati.