Golobič Pahorja obvestil o odstopu, vrača se v DZ

O kandidatu za svojega naslednika Golobič ni želel govoriti, zagotovil pa je, da sam ne odhaja iz politike.

Objavljeno
02. junij 2011 11.12
Posodobljeno
02. junij 2011 11.27
Tanja Starič, Anže Božič, notranja politika
Tanja Starič, Anže Božič, notranja politika
Ljubljana - Predsednik vlade Borut Pahor je na zadnji seji pred referendumom dobil v roke napovedani odstop ministra za znanost Gregorja Golobiča, ki nosi datum 4. junij.

Kljub temu je premier znova optimistično izjavil, da vladne in politične krize ni, da je vlada sicer manjšinska, da pa še vedno lahko dobi večino v parlamentu. Golobičev odstop bo poslal v parlament, ko bo Zares predlagal kandidata za novega ministra.

Stranka bo o tem govorila prihodnjo sredo, je potrdil sekretar Zaresa Bogdan Biščak, a kandidata bo predlagala le, če bo ostala v koaliciji. Minister Igor Lukšič je na ugibanja, ali bo začasno vodil tudi Golobičev resor, odgovoril, da to prepušča predsedniku vlade.

»Pričakujem, da bo vse skupaj končano že na junijski seji parlamenta,« je po seji vlade povedal Gregor Golobič. Predsednik Zaresa pričakuje razbremenitev političnih napetosti še pred poletjem, ko bo vlada, če bo referendum o pokojninski reformi padel, sprejela intervencijski zakon. »To bo dalo tempo tudi vsem hipotetičnim vprašanjem glede vladnih sprememb,« je napovedal Golobič.

Kdo še odhaja?

V sredo se bodo v Zaresu odločili tudi, ali bodo z Golobičem odšle iz vlade tudi ministrice te stranke. »Moj glas o morebitnem odhodu iz koalicije bo šel zagotovo v smer razmisleka, kaj pomeni biti v vladi v trenutku, ko je vsaka zakonska rešitev negotova in ogrožena s posvetovanjem ljudstva,« je izjavila ministrica Majda Širca. Podobno razmišlja Irma Pavlinič Krebs, ki pravi, da bo moral politični razred prihodnji teden slediti nedeljski odločitvi volivcev: »Slovenija zdaj potrebuje upravljavce, ki bodo uživali zaupanje ljudi«.

Tudi minister za delo Ivan Svetlik še ni razkril, kaj bo storil, če bo reforma padla. »Napovedi ne kažejo najbolje, a zdržim več, kot si mislite,« je povedal.

Pahorjev scenarij

Bourt Pahor je potrdil domneve, da se 6. junija ne bo zgodilo nič posebnega: »Treba bo počakati na rezultate in potem ne ukrepati sunkovito in nepremišljeno,« je dejal. Tudi minister SD Igor Lukšič meni, da bo vlada, ne glede na izid referenduma, normalno delovala tudi po objavi rezultatov. »Ministri so v mandatu te vlade že večkrat odstopali, izstopila je tudi ena koalicijskih partneric, pa ni bilo nobene politične krize,« je dejal Lukšič.

Pahor je javnost presenetil tudi z oceno, da je »najboljši voditelj, da spravim Slovence varno skozi čeri, ki prihajajo«. »Menim, da je moja vlada relativno dobro opravila svoje delo predvsem zato, ker sem pravilno postavil prednostne naloge,« je dejal.

(Ne)uradni scenariji

Neuradno je še vedno najbolj verjetno, da bo Pahor ostal na svojem položaju do vrha sveta EU konec junija in nato – če bo reforma padla – vezal zaupnico na intervencijski zakon o znižanju plač, socialnih transferjev in pokojnin. Hitra anketa med poslanci je pokazala, da bi v primeru hudega poraza na referendumu parlament zagotovo izglasoval nezaupnico vladi. V tem primeru bi morale stranke ponuditi novega mandatarja ali pa razpustiti parlament in razpisati predčasne volitve.