Greco: Oprijemljiv napredek, a neizpolnjenega še veliko

Slovenija je zadovoljivo izpolnila le štiri od 19 priporočil Skupine držav za boj proti korupciji.

Objavljeno
25. januar 2016 23.12
Slovenija, Ljubljana, 15.10.2010. Kladivo v sodni dvorani sodisca na Tavcarjevi 9 v Ljubljani. Foto: Uros HOCEVAR/Delo
Z. R.
Z. R.

Ljubljana − Slovenija je dosegla »nekaj oprijemljivega napredka« glede priporočil Skupine držav za boj proti korupciji (Greco), a kot poudarjajo pri tem nadzornem mehanizmu Sveta Evrope, je bil zadovoljiv napredek doslej dosežen le v štirih od skupno 19 priporočil. Od preostalih je pet priporočil izpolnjenih deloma, deset pa sploh ne. Celotna raven skladnosti s priporočili tako ostaja »večinoma nezadovoljiva«.

Greco pozdravlja uveljavitev sprememb zakona o sodiščih in zakona o sodniški službi, kar je sodnemu svetu omogočilo sprejetje podrobnejših meril za imenovanje sodnikov. Pri Skupini držav za boj proti korupciji so zadovoljni tudi z ustanovitvijo komisije za etiko in integriteto, čeprav, kot piše v poročilu, ki obravnava obdobje do sredine oktobra lani, še ni začela delovati. Pozdravljajo tudi sprejetje kodeksa sodniške etike in kodeksa tožilske etike.

Po drugi strani Skupina držav za boj proti korupciji opozarja, da še vedno niso uveljavljena priporočila o spremembi postopka za imenovanje sodnikov vrhovnega sodišča, kar bi zmanjšalo možnost političnega vpliva. Prav tako še vedno niso določene smernice za sodnike in tožilce v primeru konflikta interesov, vedenja zunaj njihovih uradov ali v primerih, ko bodisi eni bodisi drugi odidejo v zasebni sektor.

Glede poslancev in državnih svetnikov Greco ugotavlja, da je bil edini napredek dosežen s sprejemom kodeksa etike v Državnem svetu, čeprav pa je mehanizem nadzora in sankcij še potrebno razviti. Glede DZ ostaja situacija nespremenjena.

Slovenija mora novo poročilo o napredku pri izvajanju priporočil predstaviti do konca julija.