Gregor Virant odstopil kot predsednik DL

Svojo odločitev je sporočil po objavi izidov evropskih volitev. V DL za zdaj ostaja, a se bo iz politike počasi umaknil.

Objavljeno
25. maj 2014 23.07
Posodobljeno
25. maj 2014 23.12
Dr. Gregor Virant prihaja na sejo vlade. Ljubljana 3. april 2014.
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Z mesta predsednika Državljanske liste je odstopil Gregor Virant, je prek twitterja sporočil poslanec DL Marko Pavlišič.

Svojo odločitev je naznanil po objavi začasnih uradnih delnih izidov volitev v evropski parlament, po katerih je DL dobila 1,12 odstotka glasov volivcev. Odstop je po njegovih besedah edina logična poteza.

Zakaj je odstopil? To je edina logična in častna poteza, skladna z evropskimi standardi politične kulture, da predsednik stranke v primeru takega volilnega rezultata odstopi.

Stranka bo pred državnozborskimi volitvami imela kongres - programski in volilni -, na katerem bo izvolila novo vodstvo.

O nasledniku se bodo v DL še pogovorili, je dejal Virant, ki verjame, da bodo našli primernega kandidata, ki bo »simboliziral vrednote, za katere smo se borili«.

Za Viranta je DL stranka z najboljšim programom, zato bo pri njej še ostal. »Ne želimo biti del levih ali desnih strank. Smo klasična sredinska stranka.« Je pa Virant še dejal, da se bo počasi oddaljil od politike.

Virant je v izjavi novinarjem dejal, da so glede na rezultat DL razočarani. »Žal nam je, da ni na volitve prišlo več ljudi in da DL ni dosegla boljšega rezultata. Prepričan sem, da bi stranka boljši rezultat zaslužila,« je dodal.