SDS omilila bojkot v državnem zboru

Po razrešitvi Petra Vilfana SDS prevzema vodenje prvega odbora.

Objavljeno
28. september 2015 20.04
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana - Jože Tanko (SDS) je predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu (SMC) sporočil, da bodo prevzeli vodenje odbora za obrambo po razrešitvi Petra Vilfana, ki je prestopil iz Zaaba k Desusu. Pred letom se je SDS vodenju tega odbora protestno odpovedala.

Ker je moral tik pred volitvami njihov predsednik Janez Janša v zapor, je SDS po volitvah prevzela le vodenje treh nadzornih komisij, sodelovanju pri vodenju odborov pa se je protestno odpovedala. Janša je bil pozneje izpuščen iz zapora, vse sodbe pa razveljavljene. Da so nekoliko ublažili bojkot, je vodja poslanske skupine Jože Tanko predsedniku Milanu Brglezu danes sporočil s stavkom: »Ker odbor za obrambo opravlja pomembne nadzorne funkcije nad ministrstvom za obrambo in ker se varnostne razmere zaostrujejo, vam sporočamo, da bo poslanska skupina SDS prevzela vodenje odbora.«

Brglez je zato s to temo že razširil jutrišnji kolegij o pripravah na petkovo izredno sejo zbora, s katero se bo začel postopek sprejetja državnih proračunov za leti 2016 in 2017. Ko bo dodelitev vodenja kolegij potrdil, bo stranka predlagala kandidata. V SDS je bilo prejšnji teden slišati, da bi za predsednika lahko ponudili Žana Mahniča, ki je že član odbora za obrambo.