Himna na začetku vsake redne seje parlamenta

Premislek o bolj svečanih začetkih rednih sej je poslancem predlagal Brglez. Möderndorferjevi pomisleki proti pretiranemu prepevanju.

Objavljeno
24. marec 2015 15.51
Ženska silhueta ob vhodu v Državni zbor RS v Ljubljani, 17.aprila 2013.
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - »Nimam negativnega mnenja. To bi lahko prispevalo k svečanemu začetku seje,« je predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC) danes ocenil predlog državnega svetnika Branka Šumenjaka, da bi vsako redno sejo državnega zbora in državnega sveta začeli z izvajanjem državnem himne.

Vodjem vseh poslanskih skupin je Brglez predlagal, naj se pogovorijo s svojimi poslanci, kaj menijo o tej ideji. O odgovoru Šumenjaku in morebitni spremembi ureditve, da bi bili začetki sej državnega zbora bolj slovesni, bo Brglez odločal po odzivu poslancev.

Za NSi, SDS in SMC

Pobudo sta na današnjem Brglezovem kolegiju takoj podprla Ljudmila Novak (NSi) z oceno, da so zasednja državnega zbora velik dogodek in je prav, da se to obeleži, in Jože Tanko (SDS), ki se mu je zdela Šumenjakova pobuda sprejemljiva, je pa Brglezu predlagal, da bi za koalicijske poslance organiziral še predavanja o državnih praznikih, pri poznavanju katerih se po Tankovi oceni zadnje čase niso najbolj izkazali. Pobudo o himni je kot pomembno državotvorno dejanje pozdravila tudi vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, Tanku pa predlagala, da bi se o poznavanju praznikov raje pogovorila v soočenju v kakšnem vplivnejšem javnem mediju.

Pomisleki Zaab, molk drugih

Pomisleke je javno izrekel le Jani Möderndorfer (Zaab), ki je posvaril pred inflacijo rabe državne himne in pripomnil, da bodo kmalu še ministri vsako sejo vlade začenjali s prepevanjem himne. »Imam odnos do himne. Vem. kdaj se poje in stoji mirno. Če pa bomo to delali vsakih pet minut, me pa to spominja na neko drugo ureditev,« je spomnil na preteklost.

Möderndorfer je dejal še, da ne pozna parlamenta, kjer bi seje začeli s prepevanjem himne, a napovedal, da pa bo Zaab še razpravljal, kako se odzvati na Šumenjakovo pobudo. Vodji poslanskhi skupin SD Matjaž Han in Desusa Franc Jurša se nista oglasila.

Brglez je opozoril, da je vodje poslanskih skupin zaprosil, naj za stališča in ne za takojšnje odzive vprašajo poslance in napovedal, da bo kolegij o himni na začetku vsake seje znova razpravljal, ko vodje poslanskih skupin pridobijo mnenja poslancev.

Četrt stoletja himne

S himno bo parlament sejo sicer začel v petek, ker bo takrat minilo četrt stoletja, kar jo imamo. Zapel jo bo otroški pevski zbor iz Trnovega, Brglez pa je vse poslance zaprosil, naj na sejo v petek zjutraj pridejo točno, ker med izvajanjem himne sprehodi po dvorani ne bodo dovoljeni.