Hrvaška bo lipicanca dala na znamko, minister Židan pa nič

Za hrvaško pošto je lipicanec hrvaški konj, slovenskega kmetijskega ministra Dejana Židana pa to ne moti.

Objavljeno
12. april 2017 18.13
Novica Mihajlović
Novica Mihajlović
Ljubljana – Hrvaška pošta zbira likovne in grafične rešitve za nove poštne znamke, eno od 11 razpisanih tem je imenovana »hrvaške pasme konj, lipicanec«. Ministru Dejanu Židanu, ki ni zaščitil terana in se zdaj ukvarja s pravilnikom o kajmaku, se hrvaški lipicanec ne zdi težava.

Pred velikonočnimi prazniki so v Kobilarni Lipica dočakali rojstva prvih letošnjih žrebičkov. Rjavka Slava se je rodila v ponedeljek, včeraj pa sta ji sledili še Canissa in Steaka. V Lipici do junija pričakujejo več kot 20 žrebet.

»Lipicanec je eden od slovenskih simbolov, upodobljen je na slovenskem kovancu za 20 centov.« To so besede, ki jih bo z Wikipedie povzela ali celo prepisala večina slovenskih šolarjev, ko bodo pisali seminarsko nalogo o lipicancih.

Slovenski simbol na hrvaški znamki

Tako kot so slovenski otroci prepričani, da je lipicanec slovenski nacionalni simbol, menijo tudi hrvaški otroci. O tem bodo še bolj prepričani, ko bo izdana nova znamka z motivom lipicanca. Hrvaška pošta je namreč objavila javni natečaj za grafične in likovne rešitve za nove poštne znamke za leto 2018. Državno podjetje je razpisalo 11 različnih tem za znamke. Te so različne, od hrvaške flore, zaščitenih hrvaških živil (razpisana so tri, med njimi ni terana), znanih Hrvatov, hrvaškega turizma, zadnja razpisana tema pa je »hrvaške pasme konj, lipicanec«. Javni natečaj je odprt za vse, tudi za ustvarjalce iz tujine, ki lahko izstavijo račun, zmagovalec pa dobi dobrih 670 evrov.

Kaj pravi kmetijski minister?

Dejan Židan, minister za kmetijstvo, ki se še ni otresel očitkov o neuspešni zaščiti terana - danes je Evropski komisiji poslal pripombe na predlog delegiranega akta za odobritev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran - skrbi tudi za zaščito lipicancev.Zato smo ga vprašali, ali je seznanjen z razpisom hrvaške pošte, kaj meni o njem, kako Slovenija ščiti svoje to pasmo in kako bo ministrstvo ravnalo v zvezi z razpisom.

Rejo lipicancev, na tak način kot v Kobilarni Lipica, izvajajo tudi v vseh ostalih državnih kobilarnah lipicancev na območju nekdanje avstro-ogrske monarhije. Lipicance redijo v Avstriji, na Slovaškem, v Italiji, na Madžarskem, v Romuniji, Srbiji in v hrvaški državni kobilarni Đakovo. Izvorno rodovniško knjigo lipicancev na podlagi EU zakonodaje pa vodita le Lipica in kobilarna v avstrijskem Pibru.

»Kobilarna Lipica in kobilarna v Đakovem, ustanovljena je bila leta 1506, imata za sabo že dolgo zgodovino sodelovanja. Skrb za lipicance ju je povezala že leta 1805, v času druge Napoleonske vojne. Da bi lipicance zaščitili pred vojno, so celotno čredo iz Lipice po ukazu dunajskega dvora evakuirali v Đakovo v hrvaški Slavoniji in od tam na Madžarsko. Leto 1806 je tako uradno leto začetka reje lipicancev v Đakovem. Ta kobilarna se je usmerila v rejo voznega tipa lipicanca, primernega zlasti za vožnjo vpreg,« pojasnjujejo v kabinetu ministra Židana.

Hrvaška promocija lipicanca tudi v slovenskem interesu ?

Kobilarna Lipica in Đakovo sta partnerki in članici Mednarodne lipicanske zveze (LIF), sodelujeta pa tudi na področju izmenjave plemenskega materiala in skupnih promocijskih nastopov.

Hrvaška državna kobilarna Đakovo in Lipik kot enovita državna kobilarna z Lipico sodeluje tudi v transnacionalnem projektu vpisa »Tradicionalne reje lipicancev« na reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva pri Unescu. Tako bo Unesco na seznam svetovne dediščine vpisal tradicionalno rejo lipicancev, ki se je leta 1580 začela v Kobilarni Lipica, izvorni kobilarni lipicanske pasme konj, in se v stoletjih zgodovine razširila po območju tedanje habsburške monarhije.

»S promocijo lipicanca – izidom poštne znamke z motivom lipicanca se bo Hrvaška tako poklonila 510. obletnici kobilarne v Đakovem. Sicer pa so različne oblike promocije lipicanca pogosta praksa, še posebej v zgoraj navedenih državah,« še pravijo na ministrstvu.