Igor Lukšič potrdil, da prevzema Golobičev resor

Minister za šolstvo Igor Lukšič bo začasno prevzel vodenje ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

Objavljeno
20. junij 2011 11.43
Posodobljeno
20. junij 2011 11.49
N. Ž., notranja politika
N. Ž., notranja politika
Ljubljana - Šolski minister Igor Lukšič se je s predsednikom vlade Borutom Pahorjem že dogovoril, da bo začasno prevzel še viskošolski resor. Pahor je predlog že poslal v državni zbor.

Odločitev, ki ni nepričakovana, je Lukšič potrdil še pred jutrišnjo uradno objavo. »Z Gregorjem Golobičem se bom v prihodnjih dneh pogovoril o tekočih projektih, med katerimi so tudi skupni s šolskim resorjem, kot so ureditev položaja višjih šol, dijaški in študentski domovi, e-evidenca in univerzijada,« je povedal na današnjem srečanju z novinarji na temo učbeniške politike.

Na splošno se z Golobičevimi vsebinskimi usmeritvami strinja, zato se namerava v novi vlogi lotiti tudi večjih zadev in pripraviti zakonske spremembe na podlagi že sprejete resolucije o nacionalnem programu visokega šolstva in državni raziskovalni in inovacijski strategiji. »Imam prednost, da sem pred leti sodeloval v delovni skupini, ki je pripravljala predloge zakonskih sprememb na poročju visokega šolstva, zato imam nekatere rešitve že v mislih. Z rektorsko konferenco bi lahko predloge oblikovali do jeseni. Kako obsežni bodo, je stvar politične presoje. Če ne bo šlo drugače, jih bomo pač pripravili na zalogo«, je dejal Lukšič.

Potem ko je Gregor Golobič 2. junija odstopil z ministrskega položaja, državni zbor pa se je s tem uradno seznanil prejšnji četrtek, mora premier Borut Pahor do 26. junija poiskati njegovega naslednika.

Že v petek je napovedal, da bo vodenje resorja začasno dodelil nekomu iz obstoječe ministrske ekipe, saj se ne namerava ukvarjati s spremembami v vladi, ki niso koalicijsko usklajene.