Igor Omerza objavil knjigo o JBTZ

Po 25 letih letih aretacij Janše, Borštnerja, Tasiča in Zavrla Omerza predstavlja kronologijo dogodkov pred aretacijo.

Objavljeno
28. maj 2013 22.22
jer omerza
N. R., notranja politika
N. R., notranja politika

Ljubljana - Publicist Igor Omerza – v drugi polovici osemdesetih let je bil direktor podjetja Mikro Ada – je pri založbi Karantanija objavil knjigo JBTZ – Čas poprej in dnevi pozneje.

Omerza se četrt stoletja po aretaciji Janeza Janše, Ivana Borštnerja, Davida Tasiča in Francija Zavrla loteva okoliščin, ki so privedle do procesa proti četverici, ki je julija 1988 potekal na ljubljanskem vojaškem sodišču.

Omerza – 31. maja so tudi njega odpeljali na policijsko postajo, a je bil čez nekaj ur izpuščen – se ukvarja zlasti z dejavnostjo tedanje službe državne varnosti, ki so privedle do aretacij, hkrati pa si zastavlja vprašanje, kdo je bil »Janičar«, kakor je v arhivih SDV imenovan sodelavec tajne policije, ki je bil umeščen v neposredno bližino mirovnega gibanja.

Omerza predstavlja kronologijo dogodkov pred aretacijo, posebno pozornost pa namenja odzivom javnosti, ki se je v prvih dneh junija 1988 organizirala v Odboru za varstvo človekovih pravic; Omerza je bil sicer eden od najbolj aktivnih članov ožjega kolegija Odbora, kot direktor Mikro Ade pa je nudil zatočišče nekaterim infrastrukturnim dejavnostim nastajajoče politične alternative.

Ob kronologiji, ki opisuje ozadje, in popisu dejavnosti Odbora, Omerza predstavlja še več deset dokumentov, ki pričajo o širini gibanja, nastalega ob aferi JBTZ.

Knjigi je priložena tudi zgoščenka s kopijami podpisov več kot sto tisoč oseb, ki so se leta 1988 pridružile dejavnosti Odbora za varstvo človekovih pravic.

Omerza bo knjigo predstavil 31. maja. Istega dne bo na Roški cesti, kjer je potekal proces proti četverici in kjer so se odvijale množične demonstracije, na stavbo nekdanjega vojaškega sodišča vzidana spominska plošča. Istega dne se bodo srečali tudi člani četverice in kolegija Odbora za varstvo človekovih pravic.