Invalidi so prava žrtev paketa Muscolo

Posledica preigravanj za višanje etičnih standardov je kršitev sodbe ustavnega sodišča in ustave.

Objavljeno
03. julij 2016 20.31
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana – Diskriminacije invalidov, ker jim njihova volišča večinoma fizično niso dostopna, poslancem tudi v zelo dolgem dveletnem roku, ki jim ga je določilo ustavno sodišče, ni uspelo odpraviti. Skrajni rok za popravek zakona o volitvah v državni zbor se je iztekel že sredi maja.

Na volitvah poslanci niso odpravili diskriminacije invalidov, ker so ta nujni popravek pred letom vključili kar v paket Muscolo. Odpravo diskriminacije invalidov je Lilijana Kozlovič (SMC) zapisala celo kot prvi cilj spremembe zakona o volitvah v državni zbor v tem paketu. S spremembo, ki bi onemogočila kandidiranje na volitvah zapornikom, bi določili, da bi največ desetina volišč še lahko ostala nedostopna invalidom. Ustavno sodišče je zahtevalo, da morajo biti dostopna vsa. O tako spornem predlogu so po splošni razpravi poslanci odločali junija lani. Z dvotretjinsko večino, brez glasov SDS in NSi, so odločili, da bodo začeli, da bi določili neizvoljivost, popravljati zakone o volitvah v državni zbor, vladi, državnem svetu, predsedniku republike in poslancih.

Nedopustna segregacija še naprej veljavna

Toda po tem se je lani zgodilo, da je vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer umaknila celoten paket sprememb iz jesenskih načrtov parlamentarnih razprav, češ da je premalo časa za usklajevanje vsebine. Od takrat se ni zgodilo nič. No, razen da se je maja letos iztekel zelo dolg, kar dveletni rok, ki ga je postavilo parlamentu ustavno sodišče, ko je leta 2014 presodilo, da zakon o volitvah poslancev diskriminira invalide na vseh volitvah in referendumih in da morajo to poslanci odpraviti.

Po veljavnem zakonu mora imeti od 88 okrajev po državi vsaj en invalidom dostopno volišče. Za glasovanje morajo invalidi posebej prositi. Njihova običajna volišča so jim bila v preteklosti, tudi zaradi te določbe, pogosto fizično nedostopna. Ustavno sodišče je od poslancev zahtevalo, naj popravijo ureditev tako, da bodo vsa volišča (fizično) dostopna invalidom, posebna volišča samo zanje pa so kot obliko nedopustne segregacije in s tem grobo kršitev volilne pravice celo prepovedali. Posamezna volišča so lahko le krajše prehodno obdobje izjemoma nedostopna invalidom, so zapisali sodniki.

V manjšem delu dostop invalidom do volišč zadnja leta popravlja državna volilna komisija. Tudi zaradi pritožb invalidov in čudenja tujih opazovalcev volitev v preteklosti. Predsednik volilne komisije Anton Gašper Frantar je pojasnil spremembo s stališčem, da zakon ne prepoveduje, da bi bila tudi običajna volišča dostopna invalidom, in s tem sprožil postopek, da bi bilo takšnih čim več.


»Po volitvah leta 2011 smo ugotovili, da so takrat okrajne komisije razglasile, da je invalidom dostopno 101 volišče ali 2,99 odstotka vseh. Na zadnjem referendumu lani je bilo od 3114 rednih volišč dostopnih invalidom 1482, to je 47,59 odstotka,« je napredek zadnjih let povzel direktor službe DVK Dušan Vučko. Sprememba ni tako radikalna, kot se zdi na prvi pogled. Številna volišča, ki so bila invalidom fizično dostopna že prej, so namreč zadnja leta še uradno razglasili za takšna.

Zakaj je Muscolo obstal?

Paket sprememb volilne in funkcionarske zakonodaje, ki ga je državljanska lista Gregorja Viranta pred tremi leti prvič vložila s pojasnilom, da bi povišali etične standarde s prepovedjo kandidatur na javne funkcije vsem, ki so obtoženi naklepnega kaznivega dejanja, je padel ali že večkrat obstal v parlamentarni proceduri. Zdi se, da so bile te spremembe bolj kot reševanju težav namenjene propagandi ob težavah, ki jih je imel s pravosodjem predsednik SDS Janez Janša. Pred tremi leti je bil le obtožen kaznivega dejanja in takrat je bil podan predlog, da bi takšnim prepovedali kandidirati. Po zadnji verziji paketa aprila lani bi prepoved kandidiranja veljala le za ­pravnomočno obsojene na zaporno kazen. Toda prav takrat je ustavno sodišče razveljavilo vse sodbe v primeru Patria. Motiv za spremembo je, se zdi, zato izginil, ostala pa vrsta dilem. Večina poslancev je lani celo po hitrem postopku nameravala uzakoniti paket Muscolo. A so si zaradi kritik pravnikov in medijev, da volilne zakonodaje ni dopustno spreminjati čez noč in brez resnih razprav, premislili.

Ker vse spremembe volilne zakonodaje že leto dni stojijo, to ne povzroča škode le invalidom, katerih diskriminacija tudi po popravku volilnega zakona ne bo takoj odpravljena. Sprememba zakona ne bo čez noč preuredila na tisoče volišč.