Janez Šušteršič izstopil iz DL

»Izstopil sem po včerajšnjem glasovanju o DDV. Drugega ne komentiram,« je povedal.

Objavljeno
22. maj 2013 11.48
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Nekdanji finančni minister v Janševi vladi in nekdanji podpredsednik Državljanske liste (DL) Janez Šušteršič je izstopil še iz stranke DL, poročajo Finance.

»Izstopil sem po včerajšnjem glasovanju o DDV. Drugega ne komentiram,« je povedal. Da bi ostal v politiki, ga trenutno »nič ne mika«.

Nekdanji finančni minister je odstopil z mesta ministra in napovedal tudi odstop z mesta podpredsednika stranke potem, ko je DL potrdila sodelovanje s PS v vladi Alenke Bratušek.

Takrat je svoj odstop pojasnil, da sodelovanju s PS nasprotuje zaradi nedorečenega statusa Zorana Jankovića, kar sam razume kot »direktno politično izsiljevanje« največje parlamentarne stranke ter tudi, ker nihče v novi vladi ni znal napovedati, kdo bo novi finančni minister in kako se nameravajo lotiti problematike slabih terjatev. »Kot funkionar stranke pa takšnih rešitev ne morem podpirati.«

Odbor državnega zbora za finance se je včeraj z večino glasov strinjal, da bo DDV po 1. juliju višji.

Braniselj: Odhod članov iz stranke me skrbi

DL je Šušteršičevo odstopno izjavo po elektronski pošti prejela danes, je potrdil vodja poslancev te stranke Rihard Braniselj. DL stališča do odhoda Šušteršiča še ni zavzela, Braniselj pa njegovo odločitev spoštuje in se mu zdi »do neke mere tudi pričakovana«, poroča STA.

Braniselj trenutno nima podatkov, ali je kljub vsemu še vedno več pristopov v stranko kot odhodov iz nje, a da je bilo okoli mesec nazaj temu še tako. Vendar je obenem priznal, da jih to, da odhajajo nekateri vidni člani, skrbi.

Poudaril je, da delujejo v politiki, v kateri so potrebni kompromisi in je treba delovati konstruktivno. DL je to smer izbrala, ni »pa možno uresničiti vseh želja, ki si jih zadaš ob vstopu v politiko in pisanju programa«. Braniselj je spomnil, da ima DL le sedem poslancev in v tem trenutku ne more biti prevladujoča v političnem prostoru.

Nekateri v stranki so po njegovih besedah po padcu vlade Janeza Janše izrecno nasprotovali vstopu v kakršno koli drugo koalicijo. »Očitno so se bolje počutili v Janševi vladi. A odločitev stranke za drugo vlado je bila demokratična,« je pristavil vodja poslancev DL.

Očitki o nezvestobi programu DL

Glede očitkov, da stranka ni zvesta svojemu programu, pa je Braniselj izpostavil, da je eno program stranke, ki ga je treba uresničevati, drugo pa stvar koalicijskega usklajevanja, sodelovanja v vladi, prilagajanja političnim kompromisom. »Tudi v prejšnji vladi smo bili marsikdaj primorani odstopiti od svojega programa. Sprejeli smo precej davčnih zakonov, čeprav to težko požremo in smo kot liberalci to storili s stisnjenimi zobmi,« je še poudaril vodja poslancev DL.