Janko Veber

Nima ne pravniške ne družboslovne izobrazbe, ni profesor in ni politik, ki bi svojo kariero gradil v vodstvu stranke.

Objavljeno
26. februar 2013 21.18
Marko Pečauer, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika
Janko Veber, ki naj bi danes postal predsednik državnega zbora, ni ravno tipičen kandidat za to funkcijo. Nima ne pravniške ne družboslovne izobrazbe, ni profesor in ni politik, ki bi svojo kariero gradil v vodstvu stranke. Je pa dolgoletni poslanec SD in v tem mandatu vodja poslanske skupine SD. Ravno to je najbrž pripomoglo, da je – po strankarskem ključu novonastale koalicije – postal kandidat za novega šefa parlamenta.

Leta 1960 rojeni Ljubljančan se je po končanem študiju gradbeništva (smer hidrotehnika) preselil v Kočevje, kjer je najprej delal na tamkajšnji občini, a je že čez šest mesecev postal vodja razvoja v podjetju Hydrovod Kočevje-Ribnica, kmalu pa direktor tega podjetja. Leta 1994 je bil prvič izvoljen za župana Kočevja. In nato še trikrat. Kočevski župan je bil torej štiri mandatna obdobja, od leta 1994 do 2010.

Na državnozborskih volitvah leta 1996, dve leti po tistem, ko je prvič postal župan, pa je bil izvoljen še za poslanca SD v državnem zboru. In tam je ostal vse do danes. Ves čas je bil član odbora za kmetijstvo, še zlasti pa se je posvečal problematiki gozdov, kakor se za župana najbolj gozdnate slovenske občine najbrž tudi spodobi. Nekateri so mu celo očitali, da je s svojim vplivom dosegel, da je gozdarska zakonodaja postala sredstvo za financiranje kočevske občine.

Postal bi lahko celo minister. Med neuradnimi kandidati za ministra je bil že na začetku Pahorjevega mandata leta 2008, ko so ga omenjali kot možno izbiro za resorje kmetijstva, okolja in celo prometa. A takrat se Pahor ni odločil zanj. Mu je pa dve leti pozneje, po odstopu dotedanjega kmetijskega ministra Milana Pogačnika, javno ponujal to ministrsko mesto. Vendar se Veber ni odločil za to, kmetijski minister pa je postal njegov strankarski kolega Dejan Židan.

Vodstvo stranke ga je torej cenilo, nekoliko več težav pa je imel v lokalnem okolju, tudi s privrženci lastne stranke. Posebno je prišel navzkriž z deklariranimi načeli, ko je leta 2006 ostro nasprotoval temu, da bi se romska družina Strojanovih naselila na območju njegove občine, sklical je izredno sejo občinskega sveta in na lokalnem radiu pozival občane k protestu. Stvar je prišla tako daleč, da so o tem njegovem ravnanju razpravljali tudi v državnem zboru, tožilstvo pa ga je obtožilo, da je pozival k nezakonitemu ravnanju in širil sovražni govor. Na sodišču je bil – seveda čez tri leta – teh obtožb oproščen.

Petič mu na zadnjih županskih volitvah leta 2010 ni več uspelo. Uvrstil se je sicer v drugi krog, a ga je premagal Vladimir Prebilič. Janko Veber pa se je lahko v celoti posvetil poslanstvu poslanca. Pred dobrim letom dni je postal še predsednik Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije.