Janković si pušča priprta vrata v Pozitivni Sloveniji

Ljubljanski župan ni umaknil kandidature za šefa stranke, lahko preseneti na samem volilnem kongresu?

Objavljeno
07. april 2014 22.56
Srečanje Bratušek Janković 23.7.2013 Ljubljana Slovenija
Anže Božič, Zoran Potič, notranja politika
Anže Božič, Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – Ljubljanski župan in ustanovitelj PS Zoran Janković, vidno prizadet zaradi prve pravnomočne obtožnice proti njemu, je omilil retoriko do vlade Alenke Bratušek. Dokončnega odgovora, ali bo vztrajal pri kandidaturi za šefa stranke in ob morebitnem uspehu zrušil njeno vlado, ni dal.

»Na volilni kongres PS zagotovo pridem, ampak kot član stranke. Tam bom sporočil svojo odločitev,« si je Janković pustil priprta vrata. Pri tem oktobra lani najavljene kandidature ni umaknil in formalno tako kot Bratuškova torej ostaja v boju za predsednika največje vladne stranke.

Naslednjo potezo bo predvidoma konec tedna potegnil izvršni odbor stranke, ki mu predseduje Alenka Bratušek in bo določil datum ter »tehniko« kongresa. Interne volitve bodo v PS izvedli predvidoma še v aprilu, a po velikonočnih praznikih, kar kot najverjetnejši datum implicira soboto, 26. aprila.

Častni umik ali grd razhod

Istočasno bo vodstvo stranke odločilo tudi, ali bodo zgolj izpeljali oktobra prestavljen kongres, ali pa ponovili kandidacijski postopek. To bi strankarske volitve časovno zagotovo nekoliko oddaljilo, bi pa lahko ponudilo odgovor na Jankovićevo skrivnostnost. Če bi kandidacijski postopek ponovili, bi namreč morala oba doslej potrjena kandidata znova sporočiti, ali se bosta potegovala za mesto predsednika PS.

Ljubljanski župan je danes pohvalil nekaj dosežkov premierke in ocenil, da bo v parlamentu uspešno prestala glasovanje o zaupnici vlade. Od aktualne vlade pa pričakuje konkreten gospodarski program, ki bi državo dokončno popeljal iz krize.

V tem primeru ni izključeno, da bi se na samem kongresu odpovedal strankarski kandidaturi in se 9. maja simbolično odločil bodisi še tretjič potegovati za županski stolček bodisi za upokojitev. »Sprejel bom državotvorno odločitev tako za glavno mesto kot državo. Zagotovo pa ne bom ustanavljal nobene nove stranke,« je izjavil ustanovitelj največje vladne stranke.

Toda to po drugi strani ne izključuje niti možnosti, da bi prevzel vodenje največje parlamentarne stranke, medtem ko bi se vodenju vlade odpovedal. Tako razmišlja tudi Jožef Kavtičnik, eden od štirih poslancev PS, ki so po pogovoru z Jankovićem prejšnji teden glasovali za razrešitev notranjega ministra Gregorja Viranta (DL) »Prepričan sem, da se, dokler ne bodo sodno razčiščeni vsi postopki proti njemu, ne bo vstopil v državno politiko,« je izjavil.

Očitno je v Jankovićevo vrnitev na čelo stranke prepričana tudi Bratuškova sama. »Naredila sem prav vse, kar je bilo v moji moči, da bi na kongres stranke odšli skupaj, z enim kandidatom; da bi Pozitivna Slovenija še naprej imela tako predsednika vlade kot tudi župana glavnega mesta. Žal se je prejšnji teden Zoran odločil drugače in o tem obvestil tudi poslance,« je zapisala v pismu članstvu stranke.