»Juncker potrdil, da misli resno s posredovanjem glede arbitraže«

O podrobnostih premier Miro Cerar ni želel govoriti, saj da je treba prepustiti komisiji, da »izvede to, kar misli«.

Objavljeno
24. november 2017 18.41
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Bruselj - Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes v Bruslju potrdil, da v komisiji resno mislijo s posredovanjem za zagotovitev izvajanja arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, je povedal premier Miro Cerar po vrhu vzhodnega partnerstva.

Premier je pojasnil, da sta se ob robu zasedanja pogovarjala s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem in ugotovila, da je na strokovni ravni potrebnih še več naporov za pripravo ustrezne podlage za srečanje, na katerem bi se pogovarjali o izvajanju arbitražne odločbe.

»Sva v stalnem dialogu. Veseli me tudi to, da je gospod Juncker pristopil do naju, ko sva se pogovarjala, in dejal, da v komisiji resno mislijo s posredovanjem, ki naj bi ga komisija v duhu zaveze, ki jo je dala, ponudila,« je povedal Cerar.

»Bomo videli, kaj bo zdaj naslednji korak komisije. Vsekakor pa, to je Juncker poudaril, gre za posredovanje v smeri implementacije arbitražne odločbe, kar je treba doseči tudi skozi dialog,« je še povedal premier.

Ob tem je spomnil na stališče komisije, sporočeno 4. julija, da od obeh strani pričakuje izvajanje arbitražne odločbe in da je pripravljena pomagati pri zagotavljanju popolnega in pravičnega izvajanja odločbe.

O podrobnostih premier ni želel govoriti, saj da je treba prepustiti komisiji, da »izvede to, kar misli«. »Je pa to zadeva, ki se zna zgoditi kmalu, saj vsi vemo, da bo rok za pripravo na implementacijo kmalu potekel,« je sklenil premier.