Kaže, da bo na volitvah desnica razdrobljena

Nove politične stranke bodo poskušale prihodnje leto obrniti trend zmagovanja levega bloka.

Objavljeno
13. februar 2017 20.56
Podpis zaveze političnih strank z Barbaro Rajgelj in Mitjo Blažičem 02.julija 2014
Sandra Hanžič
Sandra Hanžič

Ljubljana – Čeprav je do državnozborskih volitev še poldrugo leto, so se začele ustanavljati nove politične stranke, ki bodo že uveljavljenim strankam poskušale odvzeti glasove. Za zdaj kaže, da se bo največ strank gnetlo na desnici, ki bo poskušala s taktiko novih strank preobrniti trend zmagovanja levega bloka. Zaradi pretiranega drobljenja strank je uspeh malo verjeten.

Za zdaj si največ možnosti za uspeh obeta Aleš Primc, sovoditelj koalicije Za otroke gre!, ki je doslej uspešno organiziral tri referendume in na vseh prepričljivo slavil. Prvič leta 2001 na referendumu o biomedicinski oploditvi samskih žensk, drugič leta 2012, ko je padel družinski zakonik, in nazadnje konec leta 2015, ko je padla novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerij in ko je Primc napovedal naskok na državno politiko.

           Aleš Primc je potrebnih 200 podpisov za ustanovitev stranke že zbral. Foto: Roman Šipić/Delo

Primčevo ustanavljanje stranke je odgovor na nezadovoljstvo SDS z NSi, njeno dolgoletno koalicijsko partnerico, ki je v zadnjem mandatu izstopila iz sence SDS. To se je pokazalo v posameznih sporih, denimo ob sprejetju zakona o prikritih vojnih grobiščih, izključitvi Lojzeta Peterleta kot govornika na proslavi združenja za vrednote osamosvojitve (udeležili se je niso niti v SLS niti v NSi, čeprav naj bi bila namenjena združevanju politične desnice) in v besedah Ljudmile Novak, da sodelovanje njene stranke s SDS ni mogoče, dokler jo vodi Janez Janša.

Primc v levici ne vidi prihodnosti

Čeprav je Primc že izjavil, da njegova nastajajoča stranka – Gibanje za otroke in družine (s pomenljivo kratico God, v prevodu bog) – ne bo Janšev satelit, je sodelovanju s stranko kljub vsemu naklonjen, je povedal ob ustanovitvi gibanja lani. Ker država nujno potrebuje svežino in ustvarjalne ideje za boljše življenje vseh, bodo v primeru volilnega uspeha vlado sestavili s tistimi, s katerimi bodo lahko izvedli svoj – v otroke, družino, stare starše in prihodnost usmerjeni – program.

»Zatohla, brezidejna, med sabo skregana, denarja in privilegijev prenažrta izrojena levica s svojimi ostarelimi šefi živi v preteklosti. Prej ko jo bomo zamenjali, prej bo Slovenija stopila v svetlejšo prihodnost,« napoveduje Primc. Zato vlade ne bodo sestavili z nobeno od strank sedanje vladne koalicije. Stranka že ima programsko deklaracijo, ni pa še formalno registrirana. Za to potrebujejo 200 ustanovnih izjav, overjenih na upravni enoti; do zdaj so jih zbrali že nekaj več.

Primc pravi, da želijo ogreti srca državljanov za dobro, narediti Slovenijo bolj veselo in prijazno do Boga, nerojenih in vseh drugih otrok, mladih, družin ter starih staršev. Odločitve, ali se bodo s kandidatom pojavili že na predsedniških volitvah, ki nas čakajo konec leta, še niso sprejeli. »Če bomo šli na predsedniške volitve, bomo šli zato, da zmagamo. Slovenija zasluži boljšega predsednika, kot je vase zagledani Pahor, ki je v vseh ključnih zadevah tipičen predstavnik izrojene levice.«

Kangler bi sodeloval z vsemi, razen z ekstremisti

Nasprotno meni Franc Kangler, nekdanji poslanec in nekdanji vidni član SLS, ki so ga iz stranke izključili in se je zato pred skoraj letom dni pridružil Novi ljudski stranki kot predsednik programskega sveta. V novi stranki so pripravljeni sodelovati z vsemi strankami na desnem polu in tudi z levosredinskimi. Če bi našli sorodne programske točke, ne vidijo ovire niti za sodelovanje s koalicijskimi SMC, SD in Desusom. Manj oziroma skoraj nič možnosti pa vidijo za povezovanje z Združeno levico, saj da je preveč ekstremna. »Ne zavzemajo se za človekove pravice, družino, pravno državo. Iz njihovih nastopov je jasno razvidno, da so proti Evropski uniji oziroma da so evroskeptiki,« razlaga Kangler.

                    Franc Kangler možnosti s "staro" ljudsko strano ne vidi. Foto: Tadej Regent/Delo

Zdaj so s stranko aktivni na lokalni ravni, saj ustanavljajo lokalne odbore, hkrati se pripravljajo na državnozborske volitve, na katerih bodo zagovarjali desnosredinske vrednote, kot so družina in človekove pravice. Med drugim se bodo zavzemali za pravno, socialno in gospodarno državo, razbremenitev gospodarstva z davčno reformo, razbremenitev državne administracije – zlasti v smeri ustanavljanja regij po državi. Imen vidnejših članov stranke še ne razkriva, je pa stranka formalno ustanovljena in uradno registrirana od junija lani.

Stranke ne bodo ustanovili v zadnjem trenutku

Nekoliko dlje časa deluje zavod Dobra država, ki se bo sčasoma preoblikoval v politično stranko. V njem kot strokovni vodja deluje Bojan Dobovšek, član skupine nepovezanih poslancev, ki je pomagal ustanoviti stranko SMC, nato pa iz nje kmalu izstopil. V smeri formiranja stranke delajo že eno leto, in sicer trinivojsko: pripravljajo program, pletejo lokalno mrežo in iščejo ekipo, ki bo vodila stranko. »Smo že pripravljeni, čakamo samo še na razmere v državnem zboru – kdaj bo nastopil tisti trenutek, da ustanovimo stranko, gremo na kongres in na volitve,« opisuje Dobovšek.

Bojan Dobovšek želi svojo politično pot nadaljevati v novi stranki, ki se bo borila proti rak rani države - korupciji. Foto: Blaž Samec/Delo

Stranka bo nasledila ime zavoda – Dobra država. Osnovna težava Slovenije je finančna kriminaliteta, pojasnjuje Dobovšek. Najprej jo je treba odpraviti, se boriti proti neformalni ekonomiji in prekarnim oblikam dela, rdeča nit vsega pa je boj proti korupciji, ukinitvi neformalnih mrež, ki državo vodijo iz ozadja. Osredotočili se bodo tudi na informacijsko tehnologijo in generacijo milenjcev, ki potrebuje zaposlitev. Program je, zaradi mnogih naravnih bogastev, kot sta voda in les, tudi zelo ekološko obarvan. Imen vidnejših članov stranke Dobovšek še ne razkriva, prav tako je skrivnosten glede tega, s kom bi se stranka povezovala v primeru volilnega uspeha.