Poslanci bodo prepovedali referendum o vojski

Kar 84 od 90 poslancev je podpisalo predlog za takojšnjo prepoved referenduma, za katerega podpise zbira Radio Študent

Objavljeno
03. november 2015 13.32
Peter Jančič, Pi. K., Delo.si, STA
Peter Jančič, Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana − Takojšnjo prepoved referenduma o spremembi zakona o obrambi je popoldan predlagalo kar 84 od skupaj 90 poslancev. Prva se je podpisala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. Namen spremembe zakona je bil, da bi državni zbori že pred tednom vojake poslal v pomoč policistom pri obvladovanju migracijskih tokov na mejo s Hrvaško. Da bi čimprej ustavili referendumsko proceduro, ki jo je proti temu sprožil Radio študent, se bo že danes ponoči sestal odbor za obrambo.

Predloga za prepoved referenduma in ustavitev zbiranja 40.000 podpisov zanj ni podpisalo le šest poslancev Združene levice. Jutri zjutraj bodo prepoved referenduma poslanci preostalih strank takoj uvrstil na izredno sejo državnega zbora, ki bo v večjem delu posvečena migrantski krizi. Referendum o zakonu o obrambi bodo prepovedali in ustavili tudi zbiranje podpisov zanj.

Kot je pojasnil vodja strankine poslanske skupine Luka Mesec, so jih iz vladne koalicije pozvali, naj se predlogu pridružijo, toda v ZL menijo, da je nedopusten referendum samo o človekovih pravicah (družinskem zakoniku).

Zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi, ki bi parlamentu omogočil, da vojake pošlje na pomoč policistom na mejo, se je sicer začelo v ponedeljek, pobudnik referenduma pa je Radio Študent.

Kot je znano, je spremembo zakona pred dvema tednoma, ker se je v interesu varnosti države mudilo, vlada predlagala po celonočni seji po najhitrejšem možnem postopku. Že dan pozneje je državni zbor uzakonil spremembo zakona o dodatnih pooblastilih vojske na meji.

Premier Miro Cerar pa je poslal pismo še državnemu svetu, v katerem jih je pozval, naj se takoj odrečejo možnosti veta, da bi vojaki lahko takoj pomagali »pri obvladovanju migrantskega vala«. Državni svet je nasvet premiera tudi upošteval.

Teden po tem nadvse hitrem dogajanju je Radio Študent vložil pobudo za referendum. Sprememba zakona o obrambi zaradi referendumske procedure še ni uveljavljena. Tudi po prepovedi referenduma sprememba zakona še ne bo takoj objavljena v uradnem listu in še nekaj časa ne bo veljala.

Radio Študent se bo namreč lahko še pritožil na ustavno sodišče.