Kolar Celarčeva po glasovanju o interpelaciji ostaja ministrica

Interpelacijo je podprlo 23 poslancev, proti razrešitvi ministrice jih je glasovalo 42.

Objavljeno
14. september 2017 09.09
Š. J., STA
Š. J., STA
Ljubljana - Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je ob koncu 15-urne seje DZ uspešno prestala glasovanje o interpelaciji, ki so jo vložili poslanci SDS. Interpelacijo je podprlo 23 poslancev, proti razrešitvi ministrice jih je glasovalo 42.

Interpelacijo so poleg poslancev SDS, ki so jo predlagali, podprli tudi poslanci NSi in poslanec koalicijske SD Janko Veber. Poslanci opozicijske Levice so bili, kot so napovedali že v razpravi, pri glasovanju vzdržani ali odsotni.

Ministrica ni prejela glasov podpore niti vseh navzočih poslancev SMC, Mitja Horvat je bil pri glasovanju vzdržan, Marko Ferluga, ki je bil med razpravo sicer navzoč, pa kvoruma pri glasovanju ni prijavil. Prav tako pri glasovanju niso bili enotni v Desusu, proti interpelaciji je glasovalo šest njihovih poslancev, Ivan Hršak je bil vzdržan, nekaj poslancev pa je bilo odsotnih, med njimi Tomaž Gantar, ki je kot ministričin kritik sicer interpelacijo podpiral.

Poslanci SDS so vložili interpelacijo, ker menijo, da Kolar Celarčeva ne obvladuje zdravstvenega sistema oziroma situacije v zdravstvu. Očitajo ji, da je soodgovorna za neukrepanje na področju koruptivnih dejanj v zdravstvu, neučinkovito reševanje problematike čakalnih dob ter slabo poslovanje in vedno večjo zadolženost javnih zdravstvenih zavodov.

Ministrica: Zdravstvo mora ostati dostopno

Ministrica, ki jo je ob glasovanju kljub nočnim uram prišel podpret tudi premier Miro Cerar, je v sklepni besedi ocenila, da je razprava pokazala, da je zdravje »tista vrednota, ki se pravzaprav dotika nas vseh«. Pri tem je poudarila, da je večina v Sloveniji z zdravstveno oskrbo zadovoljna in le redko razočarana. Poslancem je dejala še, da bo tudi v prihodnje potrebovala njihovo podporo pri sprejemanju zakonskih predlogov, med katerimi je posebej izpostavila zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. »Slovensko zdravstvo mora ostati dostopno, pravično in solidarno,« je poudarila.

Kolar Celarčeva je sicer na seji zavrnila vseh pet točk iz interpelacije. Kot je dejala, predlagatelj ni predstavil niti enega samega argumenta, da krši prisego ob imenovanju. Poslance je pozvala, naj se z zavrnitvijo interpelacije tudi ob tej priložnosti opredelijo za kakovostno, javno in solidarno slovensko zdravstvo.

Poslanka SDS Jelka Godec pa je nasprotno ocenila, da ministrica na seji ni odgovorila na očitke v interpelaciji. Dodala je, da zdravstvo še nikoli ni bilo v tako slabi kondiciji kot zdaj. Očitke ministrici je še enkrat povzela ter pri tem spomnila, da so podobni tistim, ki so jih navedli koalicijski partnerji iz Desusa in SD. Vse, ki so govorili, da jim gre za bolnike, da ministrica dela slabo in da ne bodo podprli njenega dela, ampak premiera Mira Cerarja, pa je Godčeva pred glasovanjem vprašala: »Koga rešujemo danes, bolnike ali predsednika vlade?«

Tudi iz koalicijskih vrst so namreč na delo ministrice leteli številni očitki, zlasti glede priprave zakonodaje. Kljub vsemu pa so želja po obstanku koalicije in bližajoče se parlamentarne volitve očitno pretehtale, da niso podprli razrešitve ministrice.

To je sicer druga interpelacija proti Kolar Celarčevi in deveta proti članom vlade Mira Cerarja. Tudi prvo interpelacijo proti Kolar Celarčevi so vložili poslanci SDS. Da bi bila interpelacija izglasovana, bi jo moralo podpreti 46 poslancev.