Komu hodi v zelje Marjan Šarec

Marjan Šarec kot pravi populist med političnimi kandidati pobira glasove tako na levi kot na desni.

Objavljeno
01. februar 2018 21.50
Suzana Kos
Suzana Kos

Marjan Šarec, in ne Borut Pahor, sicer morda kralj instagrama, je očitno največji populist pri nas. Glavnina trenutnih podpornikov Liste Marjana Šarca namreč prihaja izmed tistih, ki so še pred pol leta izbirali SD oziroma Levico, še pred leti pa podpirali SMC. Njegova močna volilna baza so tudi tisti, ki so še pred časom prisegali na SDS in celo SNS.

SDS je imela najstabilnejše volilno telo med letoma 2004 in 2011, do volitev leta 2014, ko so izgubili več kot 100.000 glasov in se vrnili na raven iz let 1996 in 2000, ko sta bili v Sloveniji močnejši krščanska desnica in LDS. Rezultat predsedniških volitev prvega kroga kaže, da to ni bil enkraten dogodek, povezan z dogajanji leta 2014, ki ga je nedvomno zaznamovala afera Patria. Andraž Zorko iz družbe Valicon meni, da bo SDS zelo težko presegla 200.000 glasov, verjetneje se mu zdi, da bo še kaj izgubila.

Nedavna posojilna afera je namreč vzbudila dvom tudi med nekaterimi bolj pripadnimi podporniki te stranke, hkrati pa je na pohodu Marjan Šarec, ki kot pravi populist med političnimi kandidati, kot rečeno, pobira glasove tako na levi kot na desni.

Res pa je, da utegne biti letos že 200.000 glasov dovolj za zmago, opozarja Zorko. V tem hipu lahko tak rezultat doseže več strank, SDS je zagotovo ena od njih, med preostalimi pa sta to še SD in Lista Marjana Šarca. »Ker pravih nastopov predstavnikov te liste še nismo videli, govorimo o podpori, ki tako hitro, kot je vzniknila, lahko tudi upade. Spomnimo se primera Državljanske liste Gregorja Viranta. V trenutku, ko je ta napovedal kandidaturo, je za hip celo prevzel vodstvo v eni od raziskav, po prvih soočenjih pa hitro padel in končal na volitvah le še s tretjino glasov, glede na prve javnomnenjske raziskave. In če vemo, od kod trenutno prihaja glavnina podpore Listi Marjana Šarca, potem vemo tudi, kam se ta lahko vrne,« pravi.

Številni so v tem kontekstu, glede na javno objavljene rezultate raziskav, že odpisali SMC, a podrobnejše analize kažejo, da je tudi domet te stranke lahko blizu 200.000 - med zadnjimi tremi omenjenimi strankami je namreč kar nekaj prelivanja glasov. Podrobnejšo analizo trenutnega dogajanja na slovenskem političnem parketu bomo objavili v Sobotni prilogi. V njej pojasnjujemo tudi protislovje - SDS v javnomnenjskih rezultatih že leta vztraja pri vrhu, medtem ko njen prvak Janez Janša kotira na koncu lestvice najbolj priljubljenih politikov. Za stranko SDS je poleg razmeroma visoke podpore na eni strani namreč na drugi značilna izrazito visoka stopnja zavračanja.