Kordiš prehitel celo Mahniča in Mesca

Državni zbor še tretjič zelo mlademu poslancu dodelil stanovanje, čeprav ne prihaja od daleč.

Objavljeno
03. januar 2017 19.28
Izredna seja DZ, na kateri so med drugim po vetu DS znova odločali o zakonu o izvrševanju proračunov RS za leti 2017 in 2018 in obravnavali negativne demografske trende. Poslanec ZL Miha Kord
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana – Mihi Kordišu (ZL) je mandatno-volilna komisija novembra lani zadnjemu dodelila poslansko stanovanje. Med vsemi poslanci s službenimi stanovanji prihaja iz kraja, ki je najbliže Ljubljani. Pred tem sta bila po tem merilu rekorderja Luka Mesec (ZL) in Žan Mahnič (SDS).

Ko je bil pred dvema letoma in pol izvoljen za poslanca, je Kordiš živel pri Sv. Duhu, ki je od Ljubljane oddaljen vsega 23 kilometrov. Do zdaj sta bila med tistimi, ki so dobili poslanska stanovanja, rekorderja Žan Mahnič (SDS) in Luka Mesec. Mahnič je v času volitev živel v 38 kilometrov oddaljeni Gorenji vasi, Mesec pa v enako oddaljenih Železnikih. Mescu so poslansko stanovanje v mandatno-volilni komisiji dodelili predlani, a ga je po približno pol leta vrnil in ga ne uporablja več. Vsi trije poslanci spadajo med zelo mlade politike, mlajše od trideset let. Mahnič je rojen 1990., Mesec 1987. in Kordiš 1989. leta. Po hodnikih državnega zbora je bilo o dodelitvi teh stanovanj slišati nekaj nenavadnih komentarjev, denimo, da je dobro, da so dobili stanovanja, ker je že čas, da se odselijo od svoje matere.

Kdo lahko dobi stanovanje

Poslansko stanovanje takoj po volitvah dobijo poslanci, ki živijo najmanj 60 kilometrov iz Ljubljane ali ki imajo tako daleč stran partnerje. V DZ podatkov, kje točno živijo poslanci ali njihovi partnerji, zaradi varstva osebnih podatkov in tudi varnosti poslancev ne razkrivajo. Je pa javno dostopen naslov bivališča, ki so ga prijavili, ko so kandidirali. V 49 stanovanjih, ki jih ima za poslance iz oddaljenih krajev v lasti državni zbor, je pred dvema mesecema živelo 23 poslancev, še eno od teh stanovanj pa je že od volitev dodeljeno ministru za kmetijstvo Dejanu Židanu, ki mu status poslanca miruje. Razen Mahniča in Kordiša so bili vsi poslanci, ki imajo službena stanovanja, izvoljeni v krajih, ki so od Ljubljane oddaljeni več kot 60 kilometrov. (Podatke predstavljamo v preglednici. Preračuni razdalj so približni.) Skoraj točno na razdalji 60 kilometrov je v času volitev v Hrastju pri Mirni Peči živel Zvonko Lah, ki je po volitvah izstopil iz SDS. Najdlje, v več kot dvesto kilometrov oddaljeni Lendavi, je imel v času volitev bivališče prijavljeno László Göncz. Službena stanovanja ima devet od 35 poslancev SMC, pet od enajstih poslancev Desusa, štirje od 19 iz SDS, dva od šestih poslancev SD in po eden iz NSi in ZL, ki v poslanskih skupinah združujeta pet in šest poslancev.

Za povečavo kliknite na infografiko.


So mogoče izjeme?

Ker interesa za poslanska stanovanja ni veliko, saj se številni poslanci iz oddaljenih krajev raje vsak dan vozijo domov, za kar dobijo povračila potnih stroškov, prazna stanovanja dodeljujejo tudi poslancem, ki živijo pod mejo 60 kilometrov, posojajo drugim državnim institucijam in oddajajo uradnikom. Formalno bi poslanec, ki živi blizu Ljubljane, stanovanje lahko dobil le, če bi se v času njegovega mandata »otežile komunikacije, ki se uporabljajo za prihod v državni zbor«.

Najdražja so za državni zbor povsem prazna stanovanja. Eno stanovanje so zato v začasno uporabo dali Komisiji za preprečevanje korupcije, v njem pa živi njen predsednik Boris Štefanec. Še dve so začasno posodili uradu varuha človekovih pravic, v DZ pa ne vedo, komu jih je urad dodelil naprej. Stanovanja so velika od slabih 20 do skoraj 70 kvadratnih metrov, večina ima tudi pripadajoče parkirne prostore. Po zadnjih, nekaj let starih podatkih najemnina in obrabnina za najmanjše stanovanje poslanca staneta okoli 90 evrov, največje pa okoli 300 evrov na mesec.