Kozlovičeva sindikatom: Pogajanja se ne morejo nadaljevati

Počivavškovi sindikati so vladi vseeno sporočili, da ima za odločanje o sklenitvi dogovora z njimi teden dni časa.

Objavljeno
19. marec 2018 13.33
jsu*Miro Cerar in Lilijana Kozlovič
Š. J., STA, L. Z.
Š. J., STA, L. Z.
Ljubljana – Glavna vladna pogajalka, generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič je koordinacijo stavkovnih odborov skupine sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, danes obvestila, da se pogajanja ne morejo nadaljevati, so pojasnili v uradu vlade za komuniciranje.

Neodgovorno bi namreč bilo, da bi vlada dan prej, preden bo začela opravljati tekoče posle, sklepala dogovore, ki bi imeli posledice za javne finance, je sindikatom sporočila Kozlovičeva.

Potem ko je dan po odstopu predsednika vlade Mira Cerarja Kozlovičeva sindikate obvestila, da so vse pogajalske aktivnosti do nadaljnjega preložene, so namreč v omenjeni koordinaciji v petek pozvali k pogajanjem.

V odprtem pismu premieru v odstopu Miru Cerarju ter prvakoma SD Dejanu Židanu in Desusa Karlu Erjavcu so izrazili prepričanje, da ni nobenega razloga, da pogajanj ne bi nadaljevali danes, kot je bilo predvideno, ali pa še prej. Kot so zapisali, vlada še ne opravlja tekočih poslov in dela s polnimi pooblastili.

Sindikati: Vlada ima teden dni časa


Počivavškovi sindikati so vladi danes vseeno sporočili, da ima za odločanje o sklenitvi dogovora z njimi teden dni časa. V nasprotnem primeru bodo s svojimi aktivnostmi poskrbeli, »da bo vprašanje plač delavcev v Republiki Sloveniji in spoštovanje dogovorjenega postalo osrednja tema v volilni kampanji«.



Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek. Foto: Blaž Samec/Delo

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so bila pogajanja o njihovi prvi stavkovni zahtevi pred tednom dni praktično končana, saj so se sporazumeli o vseh bistvenih elementih te stavkovne zahteve, na vladi pa je bila odgovornost, da ta dogovor na svoji seji formalno potrdi. Zdaj zahtevajo, da vlada odločanje o tem izvede in zaključi začeto.

Pri tem zavračajo stališče vlade, da se pogajanja ne morejo nadaljevati, ker bi bilo glede na dejstvo, da bo vlada s torkom začela opravljati tekoče posle, neodgovorno, da bi zadnji dan sklepala dogovore, ki bi imeli posledice za javne finance.

»Prepričani smo, da je neodgovorno, da vlada naslednji vladi prepušča odpravo anomalij, ki jih je z neodgovornimi odločitvami sama povzročila, tudi na delovnih mestih tistih z nižjimi plačami, po tistem, ko je plače močno izboljšala zdravnikom, direktorjem in ravnateljem,« so zapisali v koordinaciji.

Cerarjev odstop ni spremenil ničesar

Odstop predsednika vlade po njihovem trdnem prepričanju glede na čas do rednih ali izrednih parlamentarnih volitev in glede na stanje v pogajanjih ničesar ni spremenil z vidika sklenitve dogovora s sindikati javnega sektorja in z vidika odgovornosti vlade, da izpolni svoje zaveze do javnih uslužbencev.

Hkrati so prepričani, da ne le da pogajanja o razreševanju stavkovnih zahtev sodijo med tekoče posle, temveč bi si vlada glede na možne posledice stavkovnih aktivnosti tudi v času opravljanja tekočih poslov morala prizadevati doseči dogovor s stavkajočimi sindikati.

Sindikati, ki delujejo v koordinaciji stavkovnih odborov, bodo na svojih organih v prihodnjih dneh obravnavali nastalo situacijo, za katero so prepričani, da je bila vnaprej načrtovana. Kot so napovedali, bodo odločali o aktivnostih, s katerimi bodo terjali realizacijo dogovorjenega s to ali prihodnjo vlado.

Vukadinovič: Kozlovičeva nas ni obvestila

S sporočilom za medije se je danes oglasil tudi predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvonko Vukadinovič. Kot je zapisal, je sindikat Kozlovičevo pozval k zaključku pogajanj, a jih kljub temu ta danes ni obvestila o odločitvi, da so pogajanja za to vlado zaključena.

»Naš optimizem za nadaljevanje pogajanj je izhajal iz dejstva, da je bila vlada Mira Cerarja pripravljena mesec dni pred iztekom mandata zadolžiti novo vlado za približno 165 milijonov, saj je dejstvo, da bi vse podpisane obveznosti iz stavkovnih sporazumov, dejansko zapadle v plačilo po izteku mandata te vlade,« je zapisal Vukadinovič. Dodal je, da se sedaj še aktualna vlada skriva za floskulo, da ne želi obremeniti nove vlade z obveznostjo iz stavkovnega sporazuma.

V uradu vlade za komuniciranje so pojasnili, da je Kozlovičeva odgovor s pojasnilom, da se pogajanja ne morejo nadaljevati, danes poslala koordinaciji stavkovnih odborov sindikatov pod vodstvom Počivavška, ki je poslala pisni poziv k pogajanjem. Stališče pa seveda velja za vse.