Kresalova odstopila, LDS ostaja v vladi

Ni še znano, ali se bo Katarina Kresal vrnila v poslanske klopi. Če se bo, bo moral mandat končati poslanec Tone Anderlič.

Objavljeno
10. avgust 2011 17.16
Posodobljeno
10. avgust 2011 17.45
Katarina Kresal
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika

Ljubljana – Potem ko je Komisija za preprečevanje korupcije ugotovila, da sta pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) izpolnjena oba »elementa koruptivne dejavnosti«, je ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal nepreklicno odstopila.

To je storila po celodnevnem premisleku, med katerim se je večkrat pogovarjala tudi s predsednikom vlade Borutom Pahorjem.

Zdaj mora premier poiskati kar pet novih ministrov, kar bo še dodatno zaostrilo politične razmere v državi. LDS očitno ostaja v vladni koaliciji. Če je to res, bo minister Aleš Zalar še naprej minister za pravosodje.

Protikoprupcijska komisija, ki se je opirala na mnenje računska sodišča, je ugotovila kršitev dolžnega ravnanja uradnih in odgovornih oseb ter »uresničitev pričakovane koristi subjektu iz zasebnega sektorja«, torej znanca Kresalove Igorja Pogačarja.

»Osnovni element, na katerega smo v dokaznem smislu to pričakovano korist oprli, je privilegirano komuniciranje samo z enim ponudnikom,« je povedala namestnica predsednika komisije Lilijana Selinšek. Po njenih besedah so »zaznali precej netransparentnega delovanja v celotnem poslu. Preprosto ni zapisov in papirjev o nekaterih pomembnih fazah.«

Kresalova vztraja

Katarina Kresal očitke računskega sodišča in protikorupcijske komisije še vedno zavrača. »Še enkrat bi rada poudarila, da menim, da so bili vsi postopki izpeljani zakonito in v dobri veri ter da je za njimi stala celotna tedanja ekipa ministrstva,« je povedala v današnji sicer skopi izjavi za javnost in s tem znova namignila, da je bil s postopki seznanjen tudi takratni državni sekretar Goran Klemenčič, ki zdaj vodi protikorupcijsko komisijo.

Odstopila je zato, je dejala ministrica, ker je boj proti korupciji že od začetka mandata njena prioriteta.
Kresalova, ki v prihodnjih dneh menda odhaja na dopust, bo sicer preverjala zaupanje tudi v stranki, to pa se bo, po naših informacijah, zgodilo septembra.

Pahor v precepu
Z odstopom Kresalove so se politične razmere še bolj zapletle. Borut Pahor je zvečer pisno sporočil, da odločitev ministrice »spoštuje in jo razume«. V prihodnjih dneh se bo premier posvetoval in odločil, kako naprej. Osrednji izziv slovenske politike je, je zapisal Pahor, sprejem rebalansa proračuna, ki je »prvi pogoj za mirno in preudarno razpravo o ravnanju vlade in parlamenta glede nadaljnjega vodenja države«.

Zaradi odstopa ministrice se bo še pred iztekom počitnic sestal državni zbor, Pahor pa bo nato v desetih dneh moral predlagati kandidata za novega ministra ali začasnega vodjo resorja. Kdo bo to, še ni znano. MNZ bo po odhodu Kresalove že peti resor brez v parlamentu imenovanega ministra.

Stranke: Dobra odločitev

Parlamentarne stranke so odstop ministrice Kresalove sprejele z odobravanjem, češ da je »bil za to že skrajni čas in edina možna odločitev«. Franc Bogovič (SLS) in Karl Erjavec (Desus) sta menila, da bi moral o odstopu premisliti tudi Borut Pahor.