Ljudmila Novak: Svetih krav ni več, so mali bogovi

Pri tem je omenila ministra Sama Omerzela in Romana Jakiča, pa tudi župana Ljubljane Jankovića prvega moža Luke Koper Mišiča.

Objavljeno
08. januar 2014 14.30
NSI/Ljudmila Novak
Š. P., Delo.si; STA
Š. P., Delo.si; STA
Ljubljana - V Sloveniji morda ni več svetih krav, imamo pa male bogove, je danes po poročanju Slovenske tiskovne agencije poudarila predsednica NSi Ljudmila Novak. Pri tem je omenila ministra Sama Omerzela in Romana Jakiča, pa tudi župana Ljubljane Zorana Jankovića in prvega moža Luke Koper Gašparja Gašparja Mišiča. Med drugim je ocenila, da koalicija te dni preusmerja pozornost od resničnih težav.

Na današnji novinarski konferenci je Novakova izpostavila zlasti delo aktualne vlade in spomnila, da Slovenija že več kot mesec dni nima dveh pomembnih ministrov, gospodarskega in zdravstvenega. Zato v NSi pričakujejo, da bo premierka Alenka Bratušek čim prej predlagala nove kandidate in tudi ustrezne reforme.

Nov dogovor o koalicijskem sodelovanju: »neko novo kupčkanje«

Usklajevanja koalicijskih partneric o novem dogovoru o sodelovanju pa po njenem mnenju dokazujejo, da je bila aktualna koalicijska pogodba narejena površno in na hitro. Pri predlogih glede reorganizacije vlade se predsednica NSi sprašuje, ali gre za »neko novo kupčkanje«, morebitna reorganizacija nekaterih resorjev pa se ji zdi neprimerna.

Novakova se je vprašala tudi, ali se DeSUS s tem, ko »zdaj odklanja zdravstveni resor«, izogiba odgovornosti, ali pa gre za nesposobnost obvladovanja tako težkega resorja. Po njeni oceni ima te stranka vendarle dovolj izkušenj, da bi lahko odgovorno ter dobro vodila resor in mora imeti dobre ljudi za to, še dodaja STA.

Predsednica NSi: V Sloveniji ni več svetih krav.

Dotaknila se je tudi večkrat izrečenih besed prvaka DL Gregorja Viranta, da v Sloveniji ni več svetih krav. »Mi pa ugotavljamo, da morda ni več svetih krav, imamo pa male bogove. Naprimer Gašparja Gašparja Mišiča, ki je dejal, da ima visoke etične standarde, zato bi od njega pričakovala takojšen odstop, ko se mu očitajo kar hudi prekrški,« je povedala Novakova. Med te »male bogove« po njenem mnenju sodi tudi Janković, okrog katerega se leto dni po poročilu protikorupcijske komisije »skoraj nič ne dogaja«. "Mala bogova" sta po njenih besedah tudi minister za infrastrukturo Samo Omerzel ter minister za obrambo Roman Jakič, ki da zdaj preusmerja pozornost od očitkov zoper njega na ravnanje novinarjev.

Predlog o univerzalnem temeljnem dohodku se lepo sliši, pravi Novakova, a Slovenija v tem hipu nima »niti najmanjših pogojev«, da bi se to lahko izpeljalo, je poudarila. Zato meni, da gre zgolj za neko kost, ki jo je vrgla PS, da bi preusmerila pozornost od povečanega števila brezposelnih, navaja STA.

Pri predlogu zakona o Slovenskem državnem holdingu pa predsednico NSi čudi, da v nadzornem svetu opozicija nima nobenega člana, saj da je bil ravno to največji očitek pri sprejemanju prejšnjega zakona v vladi Janeza Janše.

O evropskih volitvah

Prav tako je Novakova negativno presenečena nad vladno nepodporo kandidaturi evropskega poslanca Lojzeta Peterleta za generalnega sekretarja Sveta Evrope, saj je bil on tisti, ki je pripomogel k vzpostavitvi demokracije v Sloveniji.

Spregovorila je tudi o EU volitvah in pojasnila, da v NSi znova računajo na vsaj dva evropska poslanca. Eden izmed najresnejših kandidatov za vodenje liste je ravno Peterle, a končna odločitev še ni sprejeta, je še na novinarski konferenci dodala Novakova.