Lukšič meni, da je minister Čufer zmotno verjel Gursu

Ministrova politična napaka je bila, da je verjel Gursu, da so evidence urejene, je izjavil prvak SD Igor Lukšič.

Objavljeno
26. februar 2014 11.47
Posodobljeno
26. februar 2014 15.54
Slovenija Ljubljana 06.03.2013 - Novinarska konferenca predsednika stranke SD Igorja Lukšiča. Foto: Leon Vidic/DELO
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Ljubljana - Po mnenju prvaka SD Igorja Lukšiča se izkazuje, da nepremičninski davek ni bila najboljša rešitev. Kot pravi, so se pustili prepričati finančnemu ministru Urošu Čuferju, ki je prevzel odgovornost za zakon, čeprav ima nekako »zaščiten hrbet«. Ministrova politična napaka je bila, da je verjel Gursu, da so evidence urejene, meni Lukšič, piše STA

Lukšič je na današnji novinarski konferenci spomnil, da se je SD zavzemal za uvedbo kriznega davka, a za to ni bilo podpore in je zmagal predlog, da po hitrem postopku pripravijo davek na nepremičnine.

Čufer je ocenil, da so sposobni pripraviti dovolj dober zakon, da bo začel veljati, je dejal Lukšič in ponovil, da so bili v SD vseskozi skeptični.

Na vprašanje, ali so težave pri nepremičninskem davku nezaupnica Čuferju, pa Lukšič odgovarja posredno. Med drugim poudarja, da je v politiki zoprno, ker ne moreš vsega narediti sam in si odvisen od drugih, politično pa je minister odgovoren. V primeru nepremičninskega davka je verjel Geodetski upravi RS (Gurs), pravi prvak SD.

»Rabimo skupno zavest, kaj je naš interes«

O finančnih alternativah nepremičninskemu davku sicer ne želi govoriti, »ker se bo javnost prehitro zakurila na napačnih zadevah«. Tudi glede tega mora dati pobudo minister, meni.

Po njegovih ocenah bi bilo verjetno dobro, da minister dela po dveh tirih. Pripravlja rezervni scenarij za primer izpada 200 milijonov evrov iz proračuna in za to poskuša pridobiti soglasje v koaliciji. Po drugi strani pa mora nadaljevati s pripravami in poskuša rešiti, »kar se še rešiti da«.

Prvak SD se je danes dotaknil tudi pomena priprave strategije upravljanja državnega premoženja. Ta mora biti pripravljena do sredine aprila, zato SD osnutek pričakuje do konca marca. Pri tem poudarja, da bo Slovenija morala oblikovati skupno zavest o tem, kaj je naš interes in to izražati tudi navzven. Če tega ne bo, »bomo pustili odprt prostor raznim plenilcem, ki poskušajo ogreti zdaj enega, zdaj drugega za njegove partikularne interese v zvezi s prodajo«. Kar se dogaja s prodajo Mercatorja, je po Lukšičevih ocenah predvsem izraz tega, da v državi ni skupne volje, kaj narediti. Po njegovih besedah gre za čedalje bolj netransparentne poteze. Izkazalo se bo, kot da smo lahek plen izsiljevanja teh ali onih skupin, je prepričan.

V SD si želijo, da bi odločevalci pri prodaji Mercatorja še enkrat premislili dolgoročne učinke, »ki morajo prevladati nad kratkoročnimi koristmi glavnih akterjev«. »Načelo transparentnosti in družbene razsežnosti odločitev je treba upoštevati, za kar se SD zavzema še posebej na primeru barantanja z Mercatorjem,« je bil oster Lukšič.