Mateja Vraničar Erman: Tudi Karlu Erjavcu znam reči ne

Odbor DZ za finance in monetarno politiko je predstavitev kandidatke za finančno ministrico ocenil za ustrezno.

Objavljeno
07. september 2016 10.47
Posodobljeno
07. september 2016 10.47
Mateja Vraničar Erman,državna sekretarka na ministrstvu za finance na tiskovni konferenci,Ljubljana Slovenija 16.12.2015 [Tiskovna,finance,davki]
Damjan Viršek
Damjan Viršek

Ljubljana − Kandidatka za finančno ministrico Mateja Vraničar Erman se je danes predstavila članom odbora DZ za finance in monetarno politiko, ki jo je po predstavitvi ocenil za ustrezno. Za tak sklep je glasovalo 11 poslancev, proti so bili štirje.

Poslanci so svoja vprašanja kandidatki skoncentrirali na tri pomembna področja: odnos do upravljanja (in privatizacije) državne lastnine, spremembe v davčnem sistemu in pripravljenost, da zelo verjetna prihodnja varuhinja državne blagajne bolj širokogrudno »odpre vrečo« za financiranje javnega sektorja, lokalne samouprave in socialnih programov.

»Plače v javnem sektorju so že rasle hitreje od rasti BDP. Tudi za naslednji dve leti bom zagovarjala restriktivno politiko plač v javnem sektorju. Ne vidim fiskalnega prostora za dodatno sproščanje in popuščanje mimo tega, ker je bilo v poganjanjih že ponujeno,« je povedala Vraničar Ermanova v odgovor na vprašanje opozicijske SDS.

Po njeni presoji je za prihodnost ključna fiskalna vzdržnost, kar pomeni, da morajo prihodki proračuna naraščati hitreje od odhodkov. Hkrati pa je potrdila, da vidi možnosti za povečanje povprečnin občinam. »En predlog smo občinam že ponudili v premislek. Čakam, da se odzovejo in nadaljevali bomo v naslednjem tednu,« je povedala.

Poslanci Desusa in SD, ki sicer kot koalicijski partnerji podpirajo imenovanje Vraničar Ermanove za finančno ministrico, so zelo jasno pozvali z ustanovitvi demografskega sklada in kandidatko spraševali o njenem odnosu do te tematike. Vraničar Ermanova je podprla doloročno vzdržnost financiranja pokojninske blagajne, a je dokaj jasno nakazala, da ni naklonjena uporabi večine državnega premoženja v ta namen.

»Demografski sklad dejansko zagotavlja dolgoročno vzdržnost, kratkoročno pa pomeni dodatne odhodke, saj Kad že sedaj zagotavlja sredstva za financiranje primanjkljaja v pokojninski blagajni. Prenos na demografski sklad odtegne možnost tekoče porabe (s prodajo državnega premoženja, op. p.). Zavedam se, da gre za eno od ključnih vprašanj vzdržnosti pokojninske blagajne in da bo temu treba posvetiti pozornost. Treba pa bo najtii ravnotežje med kratkoročnimi posledicami in dolgoročnimi rešitvami.«

Ko jo je Anže Logar (SDS) v zvezi s tem vprašal: »Ali ste politik? Boste na seji vlade, ko bo na primer predsednik upokojenske stranke predlagal kakšno spremembo v upravljanju državnega premoženja, znali reči ne?«, je odgovorila: »Ne dalam si utvar, da bo mogoče uresničiti vse po lastnih želah, imam pa meje, preko katereih ne želim in ne bom šla. Znam reči tudi ne, marsikomu, ne samo ministru Erjavcu in koaliciji. To so stvari, ki morajo biti del dialoga. Želim, da se medsebojno poslušamo in slišimo.«