Ministrica za variabilno nagrajevanje direktorjev zdravstvenih zavodov

Splošni dogovor bo na vladi predvidoma sredi aprila.

Objavljeno
28. marec 2017 18.07
Zdravstvo
Ma. F., STA
Ma. F., STA
Ljubljana – Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc napoveduje, da bo vlada obravnavala predloga novel zakona o zdravstveni dejavnosti in zakona o pacientovih pravicah konec aprila. Splošni dogovor pa bo na vladi predvidoma sredi aprila. Povedala je še, da v okviru variabilnega nagrajevanja skuša zagotoviti nagrado tudi za direktorje zdravstvenih zavodov.

Da bi lahko nagrajevali direktorje, je ministrstvu za javno upravo že predlagala spremembo člena, ki bo to omogočila, je povedala Kolar Celarčeva na letni skupščini Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije.

V govoru je Kolar Celarčeva tudi izpostavila, da si je končno izborila soglasje za pripravo posebnega zakona za javne zdravstvene zavode, ki naj bi bil konec pomladi v javni razpravi. Z zakonom bodo spremenili vodenje in upravljanje javnih zdravstvenih zavodov, pri čemer bodo uvedli principe korporativnega upravljanja in povečali pooblastila vodstev, določili bodo večje odgovornosti članov nadzornih svetov ter tudi odškodninsko odgovornost. Izboljšali bodo nadzor, spremenili način določanja plače vodstvom, uvedli nagrajevanje za uspešnost ter zaostrili pogoje glede zahtev po strokovnosti in izkušenj vodstvenih kadrov ter njihove odgovornosti.

Načrtujejo tudi spremembe zakona o zdravniški službi, s katerimi želijo doseči, da bodo imeli tudi izvajalci možnost soodločanja pri načrtovanju in podeljevanju specializacij. S predlogi želijo specializante bolj povezati z delodajalci. Prav tako želijo zdravnike, ki so sedaj na zavodu za zaposlovanje, hitreje vključiti v delo z bolniki, zato predlagajo uvedbo sekundariata, kjer bodo polovico sekundariata zdravniki opravili v urgentnih centrih. Pri tem je ministrica dejala, da so v ponedeljek dobili obvestilo Zdravniške zbornice Slovenije, da se s predlogi spet ne strinjajo.

Glede splošnega dogovora je dejala, da bodo tudi letos predlagali dvig cen zdravstvenih storitev, a o višini dviga še ni govorila, saj da bo odvisno od makroekonomskih kazalcev.

Ministrica navaja, da je za letošnje leto zagotovila štiri milijone iz trošarin za preventivo, 21 milijonov za nadomestilo za pripravništvo, specializacije in terciar, a hkrati poudarja, da so za to potrebne spremembe zakona o zdravniški službi. Dodatnih 25 milijonov bo namenjenih za enkratni dodatni program skrajševanja čakalnih dob, dodaten denar bo tudi z odkupom terjatev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Kolar Celarčeva pričakuje, da se bodo v zdravstvenih zavodih zelo resno lotili izvajanja enkratnega dodatnega programa za skrajševanje čakalnih dob in program tudi izvedli, saj je vlada že zagotovila dodaten denar za zdravstvene storitve. »Časa je dovolj, pričakujem, da boste program izvajali tudi čez poletje, ko sicer delo v bolnišnicah na neakutnih oddelkih malo zastane,« je dejala.