Ministrica za zdravje bo preživela poslanski maraton

Kolar Celarčeva ima Cerarjevo podporo. Desus: Če ministrica ne bo izpolnila zavez, jo bo treba zamenjati.

Objavljeno
17. oktober 2016 21.58
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana – Državni zbor se bo danes 15 ur posvečal politični usodi ministrice za zdravje Milojki Kolar Celarc, večina razprave pa bo vendarle namenjena stanju v zdravstvu. Po napovedih koalicijskih partnerjev, SMC, Desusa in SD, ministrica ne bi smela imeti težav z glasovanjem o interpelaciji, ki jo je vložila SDS.

Če so septembrski interpelaciji ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča namenili trinajst ur, se bodo poslanci državnega zbora z odgovornostjo ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc ukvarjali kar petnajst ur – od 9. ure zjutraj do polnoči ali še dlje. Interpelacija bo med daljšimi, a bolj kot to je v tem primeru pomembna vsebina.

SDS dregnila v bolečo točko

SDS je z interpelacijo proti ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc dregnila v bolečo točko koalicije, saj se je zaradi napovedi o zdravstveni reformi koalicija nekoliko sprla. A ne toliko, da bi ministrici pokazala vrata iz vlade.

Pred interpelacijo proti ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc so se v največji vladni stranki SMC odločili za nenavadno potezo, ki je še niso uresničevali, niti ko je bila interpelirana ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar ali pa minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ki spadata v kvoto ministrov SMC, tako kot ministrica za zdravje. Na posebej sklicani novinarski konferenci so tako rekoč vsi poslanci SMC sporočili javnosti, da se prihajajočih cunamijev interpelacij niso ustrašili in da so nanje pripravljeni.

V SMC se zavedajo težav v zdravstvu, je dejala vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer, njihov ključni cilj, za tega pa si prizadeva Kolar Celarčeva, je, da bi slovensko zdravstvo ohranilo javni značaj, katerega storitve bodo dostopne vsem, ne glede na njihove premoženjske razmere ali veze in poznanstva.

Desusova skepsa

Predsednik vlade Miro Cerar je včeraj ponovil, da ne dvomi, da ima ministrica za zdravje podporo celotne koalicije, ker so prepričani, da Kolar Celarčeva že izvaja in pripravlja ukrepe, ki bodo ohranili in okrepili značaj slovenskega javnega zdravstva. »Naša vlada ima vizijo razvoja zdravstva za prihodnost, a se na žalost dogaja, da se javnost prikrito zavaja, zadeve pa obračajo na glavo. Vsi, ki poskušajo zavirati proces bistvenih sprememb v zdravstvu, to počnejo iz zasebnih ali partikularnih zasebnih vidikov,« je dejal Cerar.

                                                                         Infografika: Delo

Čeprav v koaliciji podpirajo ministrico pri interpelaciji, je doslej še največ skepse do Kolar Celarčeve pokazal Desusov poslanec Tomaž Gantar. Kot predsednik odbora za zdravje pravi, da iz proračuna za prihodnje leto ni razvidno, da bi vlada namenjala odpravljanju čakalnih vrst v zdravstvu občutno več denarja kot doslej. Prvak Desusa Karl Erjavec je doslej večkrat izjavil, da dobre zdravstvene reforme ne more biti, če ne bo za celoten zdravstveni sistem namenjenih več sredstev. Tudi na zadnjem svetu stranke so sprejeli odločitev, da ne bodo podprli interpelacije, ki jo je vložila SDS, vendar od ministrice pričakujejo, da bo do 12. decembra predložila zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju pa tudi zakon o zdravstveni dejavnosti. »Če tega ne bo storila, bomo pozvali premiera, naj jo zamenja,« je v petek dejal Erjavec, ob tem pa poudaril, da gre v tem primeru za veliko odgovornost Mira Cerarja.

Ministrica za zdravje je včeraj podprla odločitev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, da v finančnem načrtu predvidi dodatnih 11 milijonov evrov za skrajšanje čakalnih vrst v zdravstvu, ni pa izključila možnosti, da bi manjkajočih pet milijonov zagotovili tudi iz državnega proračuna. To bi na politični ravni lahko nekoliko pomirilo politične interese.

Figa v žepu

Premier je včeraj znova opozoril, da je nesprejemljivo, da se leto dni usklajevanim zakonom (zakon o lekarniški dejavnosti), potrjenim v koaliciji in vladi, v sklepni fazi v zakonodajno kolesje mečejo kamenčki. »Tu se je pokazala vsa dvoličnost našega prostora, ko si na eni strani vsi prizadevamo za boljše zdravstvo in lekarniške storitve, na drugi strani pa mnogi s figo v žepu zastopajo partikularne interese,« je dejal Cerar. Na Desusove očitke, da je zakon o lekarniški dejavnosti lahko tudi ustavno sporen zaradi številnih dopolnil, pa Cerar odgovarja, da morajo biti predlogi zakonov usklajeni z ustavo, preostalo zakonodajo in interesnimi skupinami, a bistvena vsebina zakonov se ne bo spreminjala. »Če bodo imeli vsi vpleteni pri pripravi zdravstvene reforme iskrene namene, nam bo uspelo, če pa bo kdo to poskušal zavreti, bo moral svoje stališče pojasniti javnosti,« je dejal Cerar.

SDS: Sprla je koalicijo

Zaradi napetosti med SMC in Desusom predlagateljem interpelacije proti ministrici za zdravje, poslancem SDS, v minulih dneh ni bilo težko ugotoviti, da je Kolar Celarčevi v dveh letih mandata pravzaprav uspelo zgolj ustvariti razdor v koaliciji, medtem ko je po mnenju poslanke SDS Jelke Godec vse ostalo po starem. V tej opozicijski stranki niso zadovoljni z odgovorom ministrice za zdravje na interpelacijo. Godčeva meni, da je mogoče na podlagi vsebine odgovora sklepati, da bo ministrica še naprej »sledila« povečevanju diskriminacije v zdravstvu, razbohoteni korupciji in ignoriranju zdravniških organizacij, ki jih ne posluša.