Ministrstvo za zdravje nakupuje novo telekomunikacijsko opremo

Sedanji sistem Tetra po navedbah ministrstva ni zgrajen do konca in ne pokriva celotnega območja Slovenije.

Objavljeno
15. september 2016 13.07
reu TELEFONICA-SPAIN/PRICES
N. Č., STA
N. Č., STA
Ljubljana − Ministrstvo za zdravje kupuje telekomunikacijsko opremo za dispečerje in reševalce, sistem DMR. Pri tem na ministrstvu ne razkrivajo, koliko projekt stane, po neuradnih podatkih pa naj bi šlo za večmilijonski posel, piše današnji Dnevnik.

Ministrstvo za zdravje je podaljšalo rok za oddajo ponudb za nakup in montažo telekomunikacijske opreme − sistem DMR, ki naj bi ustrezno povezal dispečerski center zdravstva z reševalnimi ekipami na terenu. Rok bi se moral izteči v sredo, a so ga na željo potencialnih ponudnikov podaljšali do konca septembra.

Na ministrstvu po poročanju Dnevnika ne razkrivajo podatka, kolikšna je vsaj okvirna vrednost projekta, saj so se odločili, da tega podatka v tej fazi ne razkrijejo. Po neuradnih podatkih Dnevnika pa se vrednost menda giblje med tremi in petimi milijoni evrov.

Sedanji sistem Tetra po navedbah ministrstva ni zgrajen do konca in ne pokriva celotnega območja Slovenije. Omrežje DMR lokalno že uporabljajo nekatere službe nujne medicinske pomoči, v praksi pa se je izkazalo povsem primerno za uporabo, razloge za nakup pojasnjujejo na ministrstvu. Če ne bo nobenih zapletov, naj bi sistem DMR začel delovati sredi prihodnjega leta. Ko bosta končana tako projekt Tetra kot DMR, pa naj bi se oba povezala v enotni digitalni sistem državnih organov.

Po poročanju Dnevnika potencialni ponudniki ministrstvu očitajo, da razpis favorizira natančno določenega ponudnika, ki ponuja opremo proizvajalca Motorola in njegov sistem, vendar na ministrstvu te očitke zavračajo.