Miro Cerar: Hrvaški dajemo dovolj možnosti, da spremeni stališče

Če Hrvaška v zelo kratkem času ne bo začela spoštovati vladavine prava, bo premier odločno ukrepal.

Objavljeno
30. avgust 2017 22.09
Šp. B., STA
Šp. B., STA
Gornja Radgona - Za uveljavitev arbitražne odločbe imamo šest mescev, vlada dela intenzivno v skladu z odločitvijo na političnem vrhu in znotraj vlade, da damo sosednji Hrvaški dovolj možnosti, da spremeni stališče in pristopi k implementaciji arbitražne odločbe, je danes povedal premier Miro Cerar ob robu sejma Agra v Gornji Radgoni.

»Pri tem bom kot predsednik vlade odločno vztrajal. Če tega ne bo, bomo naredili naslednje korake, zdaj pa gremo po načrtu, ki ga je podprl celotni politični vrh in ki je zelo smiseln, kajti voditi moramo dialog, Hrvaški moramo dati priložnost, da ne bo več kršila mednarodnega prava, evropskega prava, zaveze iz arbitražnega sporazuma,« je nadaljeval Cerar. Ob tem je dodal, da si ne predstavlja, da bi lahko neka članica EU nadaljevala s tako politiko, pa četudi je bila zadnja, ki je vstopila v skupno evropsko družino.

»Hrvaška mora pokazati, da spoštuje vladavino prava, da je odgovorna država in Slovenija ji ponuja roko. Če pa ta roka ne bo sprejeta v zelo kratkem času, bom, kot rečeno, kot predsednik vlade z vsemi deležniki na naši strani odločno ukrepal,« je dejal Cerar.

Na vprašanje, ali je mogoča enostranska uveljavitev, je premier odgovoril, da je meja na morju zdaj jasno določena, na kopnem pa jo bo treba konkretno še določiti na posameznih območjih, pri čemer upa, da s pomočjo mešane komisije v sporazumu s Hrvaško, seveda pa v okvirih, ki jih določa arbitražna odločba. »Slovenska policija že nadzira celotno morje, ki je v okviru naših meja, vendar pa še ne ukrepa zoper tiste, ki priplujejo nekoliko čez, kajti ko se bomo za to odločili, se bomo odločili premišljeno, tako da bomo imeli vse pripravljeno, ne brez načrta,« je še povedal Miro Cerar.

»Še vedno pa ponujamo roko sosednji Hrvaški, da skupaj pristopimo k implementaciji, tako kot to zahtevajo mednarodno pravo, arbitražna odločba, tudi evropsko pravo in upajmo, da se bo to zgodilo, drugače bo treba potegniti zelo jasne poteze na naši strani,« je bil odločen predsednik vlade.

Slovenski premier je že v minulih dneh opozoril, da bosta njegovo potrpljenje in pripravljenost na dialog s Hrvaško izpuhtela, če njegov hrvaški kolega Andrej Plenković na za september predvidenem srečanju ne bo pokazal jasne volje za implementacijo arbitražne sodbe.

Hrvaška politika s Plenkovićem na čelu pa zaenkrat deluje povsem nasprotno od slovenskih želja. Hrvaški premier je minulo sredo celo pozval hrvaške ribiče v Umagu, naj v Piranskem zalivu lovijo kot pred razsodbo, torej do sredinske črte. Ponovil je, da Hrvaška ne sprejema arbitražne odločbe, ker da je izstopila iz arbitražnega postopka.