Muscolo zgrmel, odpoklic župana pa ne

Odločilen glas: Bojan Dobovšek si ni premislil. Odpoklic županov ubranili SMC, Desus, ZL.

Objavljeno
30. november 2016 19.48
Bojan Dobovšek - poslanec 15.septembra 2016 [Bojan Dobovšek,poslanci,DZ,Parlament]
Peter Jančič
Peter Jančič
Ljubljana – Ker si poslanec Bojan Dobovšek ni premislil in je povrhu vsega zamudil še poslanec SMC Dragan Matič, je obsežen paket sprememb volilne in funkcionarske zakonodaje, javno znan kot Muscolo, danes že končal na smetišču zgodovine.

Prvi podpisnik predloga obsežnih sprememb volilnih in funkcionarskih zakonov Jani Möderndorfer (SMC) je vse do prvih glasovanj odbora za notranjo politiko poskušal zagotoviti podporo poslanske skupine nepovezanih. V odboru jo kot član zastopa nekdanji poslanec SMC Franc Laj. Dve članici nepovezanih sta celo sopodpisali paket sprememb: Alenka Bratušek in Mirjam Bon Klanjšček. A je namesto Laja tudi tokrat prišel nekdanji poslanec SMC Bojan Dobovšek.

Kar dva poslanca premalo

Predsednik odbora Dušan Verbič (SMC) je pred odločanjem, ali omejiti pravico kandidirati za poslanca, opozoril, da je pri volilnih zakonih za spremembo nujnih najmanj 13 glasov. Glasovanje se je izšlo: 11 za, šest proti. Zmanjkala sta glasova Dobovška in Dragana Matiča. Ta spremembam ni nasprotoval. Kot je pojasnil pozneje, je le zamudil začetek seje.

Möderndorfer je po tem glasovanju zahteval daljši odmor, da bi našel rešitev, kako bi iz obsežnega paketa sprememb rešil vsaj predloge, da morajo biti volišča v prostorih, ki so dostopna invalidom, in popravke izvedbe volitev po pošti, da bi onemogočili zlorabe, kakršne so se nekoč pokazale v Izoli. Oba popravka je zahtevalo ustavno sodišče, poslanci pa so skrajne roke, ki so jih postavili sodniki, že davno zamudili.

Po odmoru so iz koalicije opozorila poslancev SDS, da izgubljajo čas z zavoženo zgodbo, najprej ignorirali in poskusili nadaljevati glasovanja, a so jih serijsko izgubljali. Preobrat se je zgodil, ko je vodja poslanske skupine SD Matjaž Han opozoril, da trma ne vodi nikamor, in zahteval dodaten odmor, v katerem so se predstavniki strank hitro dogovorili, da so proceduro res preveč zavozili in da diskriminacije invalidov in tveganja goljufij tako ni mogoče odpraviti.

Bi streljali po županih?

Ko se bo državni zbor na redni seji čez dva tedna seznanil, da so vse spremembe volilnih zakonov črtane, bodo poslanci na novo predlagali spremembo zakona o volitvah poslancev, da bi dosegli popravke, ki jih zahteva ustavno sodišče. »Bridki« usodi je včeraj ubežal le popravek zakona o lokalni samoupravi, za katerega, ker ni volilni, ni bila nujna dvetretjinska večina. A se je oster spor ob njem vnel v vladni koaliciji. »Zdaj bomo šli pa streljat po županih,« je Han za SD napovedal, da bodo proti uzakonitvi možnosti odpoklica župana. Na ustavno spornost in slabo premišljenost instituta je opozorila zakonodajno-pravna služba, a so poslanci SMC, Desusa in ZL vztrajali, da je prav ljudem omogočiti, da lahko po občinah na predčasnih volitvah odpokličejo župane, pozneje pa na dodatnih volitvah odločijo še, kdo bo občino vodil do konca štiriletnega mandata. Med konkretnimi vzroki, da to predlagajo, so navajali primer nekdanjega župana Maribora Franca Kanglerja, ki je po protestih nekoč odstopil. Med nasprotniki je bilo slišati, da imajo SMC, Desus in ZL v seštevku le enega ali dva župana in jim, ker malo vedo, ni težko odločati.

Zadnjo besedo bo imel čez dva tedna državni zbor, kjer imajo SMC, Desus in ZL dovolj glasov, da lahko novost uzakonijo. Prvi župani bi lahko bili odpoklicani celo že prihodnje leto.