Mussomeli na zagovor na MZZ

Na zagovor zaradi izjav o prelahki osamosvojitvi in kandidaturi Danila Türka za sekretarja OZN.

Objavljeno
16. januar 2014 18.13
Posodobljeno
16. januar 2014 19.42
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana – Ministrstvo za zunanje zadeve je poklicalo veleposlanika ZDA Josepha Mussomelija na pogovor, kjer bo imel priložnost pojasniti svoje izjave v pogovoru z novinarji. Veleposlanik je vzbudil pozornost pri slovenskih oblasteh zaradi izjav o kandidaturi Danila Türka za generalnega sekretarja OZN in o osamosvojitvi.

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je veleposlanika ZDA Mussomelija poklicalo na pogovor zaradi dveh razlogov: izjav o tem, da Danilo Türk deli slovenski narod, in izjavah o prelahki pridobitvi slovenske samostojnosti. Kot pojasnjujejo viri na MZZ, je bila zadnja izjava kaplja čez rob, ki je bila odločilna za to, da se je zunanji minister Karl Erjavec odločil za skrajni ukrep v diplomaciji. S tem dejanjem država gostiteljica namreč pokaže, da z delovanjem veleposlanika neke države ni zadovoljna.

Med osamosvojitvijo premalo žrtev

»Ministrstvo za zunanje zadeve je na pogovor poklicalo ameriškega veleposlanika Josepha Mussomelija, da pojasni svoje izjave o prelahki pridobitvi slovenske samostojnosti in njenih žrtvah,« so zapisali v sporočilu za javnost MZZ. Mussomeli je namreč za POP TV izjavil, da je bilo Sloveniji ob osamosvojitvi prelahko, saj da je umrlo le deset ljudi; šele če ljudje skupaj krvavijo, imajo potem več občutka za narodno identiteto. Tega pa da je v času krize premalo in da bo treba ta nesoglasja preseči – tudi v politiki, je dejal Mussomeli.

»Od prijateljskih držav pričakujemo spoštljiv odnos do takratnih dogodkov in žrtev. Slovenci so v osamosvojitveni vojni dokazali enotnost, osamosvojitev jih je družila,« pravi državni sekretar na MZZ Bogdan Benko. Pri tem je v izjavi za javnost dodal, da je Mussomeli sicer večkrat pozval k enotnosti slovenskega naroda, »vendar nekatere njegove zadnje izjave, zlasti glede kandidature dr. Danila Türka za generalnega sekretarja OZN, delitve poglabljajo«. Benko je spomnil, da je vlada enotno podprla morebitno kandidaturo Türka, ker gre po mnenju vlade za kvalificiranega in spoštovanega kandidata v mednarodni skupnosti.

Türk deli Slovenijo, zato nima veliko možnosti

Ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli je bil v sredo v pogovoru z novinarji ob ocenah razmer v državi zelo zgovoren. Izrazito pozornost v slovenskih vladnih krogih je povzročilo tudi njegovo mnenje, da nekdanji predsednik države Danilo Türk nima veliko možnosti za uspeh pri kandidaturi za generalnega sekretarja Organizacije združenih narodov.

Po njegovem bi bil lahko Türk odličen kandidat, ker se mu zdi dobro usposobljen za vodenje takšne organizacije, je zelo izobražen in dobro pozna ustroj in delovanje OZN, težavo pa da predstavlja, ker deli slovensko družbo. Mussomeli je poudaril, da lahko v tej fazi postopka izbire generalnega sekretarja – še zelo zgodnji, ko se v Washingtonu še ne odločajo – lahko govori le v svojem imenu.

Ko je govoril o tem, da je Türk za veliko državljanov Slovenije sporen, je spomnil na njegovo izjavo o žrtvah v Hudi jami kot o drugorazredni temi. Prav to, meni Mussomeli, bi lahko Türku otežilo doseči cilj. Kot je poročala slovenska tiskovna agencija STA, je veleposlanik ZDA dejal, da »tuje vlade ugotavljajo, da niti v Sloveniji ni konsenza o kandidatu, kar mu bo škodovalo, prav tako pa je to škoda za Slovenijo«.

Mussomeli je enkrat že bil na zagovoru

Del slovenske politike je imel z Mussomelijem težave že po parlamentarnih volitvah decembra 2011, ker je s svojimi izjavami ustvarjal vtis, da se vmešava v oblikovanje koalicije. Zaradi takšnega ravnanja ga je javno okaral prav takratni predsednik republike Danilo Türk, Mussomeli je bil pozvan na pogovor k državni sekretarki na MZZ, slovenski veleposlanik v ZDA pa se je sestal z namestnico pomočnika ameriške državne sekretarke, ki je bila pristojna za Srednjo Evropo. Pred dvema letoma sta se predstavnika Slovenije in ZDA strinjala, da je treba retoriko vrniti v diplomatske okvire. Ob tokratnih izjavah Mussomelija pa je bil Danilo Türk zelo kratek: »Mnenj veleposlanika ne komentiram.«

Nekdanji zunanji minister, zdaj evropski poslanec Ivo Vajgl je o veleposlanikovih izjavah dejal: »Če zanje ni dobil izrecnega navodila iz State Departmenta, vsekakor presegajo dobre običaje, po katerih se ravnajo diplomati.« Vajgl domneva, da gre pri ravnanju Josepha Mussomelija očitno za majhno, a osebno maščevanje zaradi že prislovičnega nediplomatskega ravnanja pred časom, na kar je Türk opozoril, ko je še bil predsednik republike. Vajgl se je vprašal, kaj motivira veleposlanika ZDA, da razširja neposrečeno Türkovo izjavo o drugorazrednosti, ki jo je Türk že obžaloval in pojasnil.

Veleposlaniku Mussomeliju je mandat v Ljubljani sicer že potekel in že za konec lanskega leta je načrtoval, da bi se poslovil od Slovenije, vendar State Department še ni izbral njegovega naslednika. To naj bi se zgodilo v prihodnjih mesecih.