Najdražje palačinke Igorja Šoltesa

Drakonske globe za evropske volitve za osem list, za poslovanje v letu 2014 bo oglobljenih enajst največjih strank.

Objavljeno
10. junij 2016 19.48
Igor Šoltes na kramarskem sejmu, 18.5.2014, Maribor
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana - »To je za 45 evrov podarjene moke in jajc za palačinke, ki smo jih pekli,« so pri nekdanjem predsedniku računskega sodišča Igorju Šoltesu pojasnili, zakaj bo društvo Verjamem najbrž moralo plačati najmanj 6000 evrov globe za kršitev pravil volilne kampanje.

Za moko in jajca, ki so jih v kampanji pred evropskimi volitvami podarili posamezniki za peko palačink v Mariboru in Murski Soboti, bi Šoltes moral skleniti pisno pogodbo. Pa je ni. Še 1500 evrov globe bo zato najbrž doletelo Šoltesa samega kot odgovorno osebo. Vsaj 10.000 evrov kazni bi Šoltesov Verjamem lahko dodatno stalo, ker 22 evrov za najem stojnice v Celju niso poravnali z volilnega računa. Plačano je bilo z gotovino pri (občinski) blagajni. Obvestila sodišča, kolikšne globe vse mora plačati, Šoltes še ni dobil.

Računsko sodišče je predlog, da mu naložijo plačila glob, poslalo okrajnemu sodišču v Ljubljani pred slabim mesecem. Revizorji so v zadnjem mesecu postopke, ki bodo politikom tanjšali denarnice, sprožili proti osmim strankam in listam, ki so kandidirale na evropskih volitvah.

Brez glob Zver in Peterle

Obvestil sodišča, da morajo plačati, še niso dobili niti v Desusu in SD. Ti stranki sta si na volitvah zagotovili vsaka po sedež. So pa račun za 10.000 evrov, ker so osem dni prepozno odprli račun za kampanjo, že dobili v Piratski stranki, še za 1500 evrov pa Rok Deželak kot njihova odgovorna oseba. Deželak je povedal, da so se že pritožili, ker je kazen po njihovem mnenju nesorazmerna s prekrškom. Dejanski račun je še višji, v njem je še za približno 200 evrov taks, je opozoril. Pirati kampanje pred evropskimi volitvami tako rekoč niso imeli: porabili so vsega 780 evrov in ostali brez sedeža. Rok za odprtje volilnega računa (45 dni pred volitvami) so zamudili, ker niso vedeli, ali jim bo uspelo zbrati dovolj podpisov za kandidaturo. »To je past za politično alternativo in manjše stranke. Če sploh ne bi odprli računa, bi bilo bolje,« je opozoril Deželak.

Prvo pritožbo proti globi, ki za več kot desetkrat presega proračun kampanje, so sodniki Piratom že zavrnili, a se pravdajo še na višji stopnji. V enakem položaju, tudi oni so zamudili z odprtjem računa, je lista Sanjska služba, ki pa ji globe pretijo še za več drugih prekrškov. Po skupni vsoti, ki bi jih lahko doletela, so celo rekorderji. Najmanj, »le« 600 evrov, je računsko sodišče predlagalo kazni za poslovanje Jelka Kacina, ki je kandidiral kot posameznik. Kacinovi so v kampanji brez pisne pogodbe za prevoze uporabljali vozilo prostovoljca. Za koalicijo Združena levica je računsko sodišče predlagalo najmanj šest tisoč evrov globe, ker so na volilni račun dobili tisoč evrov od sicer koalicijske članice DSD, a zakon takšna nakazila prepoveduje. Globo najmanj 1500 evrov bo najbrž moral plačati tudi nekdanji predsednik TRS Matjaž Hanžek kot odgovorna oseba kampanje.

Pirati ugovarjajo vsebini zakona, za katero so se pred tremi leti odločili poslanci večine strank s tako imenovano Virantovo reformo. Namen je bil z ostrimi določbami zmanjšati tveganje korupcije. Reformi je nasprotovala le SDS z mnenjem, da so rešitve nepraktične in pretiravanje. V prvem valu glob, ki jih stranke dobivajo za napake pred evropskimi volitvami, liste, ki jo je za SDS vodil Milan Zver, ni. Tudi lista NSi in SLS, ki jo je vodil Lojze Peterle, je med srečneži. Sodišče ne bo oglobilo niti SMC, vendar pri tej vzrok ni dobro poslovanje: v času evropskih volitev še ni obstajala.

Globe tudi za SDS in SMC

A to še ne pomeni, da globe ne bodo doletele tudi največjih strank. Kar 31 jih bo računsko sodišče predlagalo za enajst strank zaradi napak pri rednem poslovanju v letu 2014. Posamezne stranke bodo dobile tudi več položnic. Skupaj so revizorji pregledali 12 strank, oglobljena bo torej velika večina. Kot smo poročali, sta le Zaab in SLS za poslovanje dobili pozitivno oceno in ena od njiju bo verjetno edina, ki ne bo dobila globe. SDS in SMC bosta plačali od 4200 do 21.000 evrov globe, ker nista razkrili, kdo vse jima je leta 2014 podaril več kot plačo. SMC ni razkrila imen 15 oseb, ki so ji podarile 43.139 evrov, SDS pa imen 32 posameznikov, ki so nakazali 86.164 evrov.

SMC bo najbrž še 6000 evrov globe morala plačati, ker prispevkov pravne osebe in dveh tujcev v višini tisoč evrov ni nakazala v dobrodelne namene, še vsaj 10.000 evrov pa, ker je kar z rednega računa plačala 2024 evrov stroškov volilne kampanje. To zadnje bi lahko vsaj 1500 evrov stalo še generalnega sekretarja SMC Erika Kopača. Podoben greh, le da je šlo za plačilo samo 24 evrov težkega računa za lokalne volitve z rednega računa, so revizorji opazili tudi pri SDS, ki bi jo to - tako pač pravi zakon - lahko tudi stalo 10.000 evrov, generalno sekretarko Alenko Jeraj pa še vsaj 1500 evrov. Plačila z napačnih računov so najbolj običajna napaka, ki so jo revizorji odkrili pri množici strank, v skupaj kar 13 primerih.

S tem pa glob še ne bo konec. Pripravljajo še dodaten paket glob za stranke in kandidate za napake na državnozborskih volitvah, ki so tudi bile leta 2014.