Največ nepravilnosti: SD, Šoltes in Sanjači

Revizorji so pregledali kampanje vseh večjih strank pred evropskimi volitvami in določili povračila

Objavljeno
23. marec 2015 12.13
SD - Socialni demokrati, EU volitve
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

V kampanjah liste SD, ki jo je vodil Igor Lukšič, nekdanjega predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa in pri Sanjski službi, nosilec liste je bil Uroš Uršič, so revizorji računskega sodišča odkrili največ kršitev zakona in bodo morali zato pisati celo dodatna odzivna poročila.

Le Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića je v času pred evropskimi volitvami poslovala in o tem poročala skoraj povsem brezhibno in zato dobila najvišje ocene.

To kažejo revizije poročil o poslovanju pred evropskimi volitvami, ki jih je za še zadnje od večjih strank prejšnji teden objavilo računsko sodišče.

Pred koncem leta 2013 je večina poslancev naglo spremenila ureditev poslovanja v času volilnih kampanj in zakonodajo o financiranju strank, da bi zagotovili večjo transparentnost in preprečila zlorabe.

Posledice spremenjenih pravil

Uvedli so množico novih pravil: evropske volitve so prve, ko so novosti že veljale. Vsaj del napak, ki so jih ugotovili revizorji pri preverjanju poslovanja strank in kandidatov, je posledica novih pravil.

Pri SD, ki je za kampanjo porabila 63.234 evrov, so revizorji odkrili več manjših napak, dodatno poročilo pa bodo morali pisati zaradi popusta, ki so ga za oglaševanje dobili pri družbi Delo v višini 615 evrov, ki bi ga stranka po mnenju revizorjev morala prikazala med nedovoljenimi prispevki za kampanjo.

Ta denar bo morala SD nakazati v dobrodelne namene. Nekdanji predsednik računskega sodišča Šoltes bo zaradi nekaj manjših napak pri poslovanju in poročanju moral v humanitarne namene nakazati 240 evrov. Pri njem so revizorji našli bančno nakazilo, za katerega ni mogoče ugotoviti, ali ga je poslalo podjetje, kar je prepovedano ali pa je 500 evrov podaril posameznik, kar bi bilo dovoljeno.

Po volitvah je Šoltes v dobrodelne namene že nakazal 14 evrov presežka na računu. Dodatnega stroška mu, ker mu bo vlada morala povrniti 13.703 evra, torej večino od računskemu sodišču prijavljenih 19.976 evrov stroškov kampanje, najbrž ne bo težko plačati.

Nekaj tisočakov manj povračila, 10.720 evrov, bo dobila SD.

Največ napak so revizorji odkrili pri listi Sanjska služba, kar pa ni nepričakovano, ker je šlo za »amaterje«, ki so prepozno že odprli poseben račun, prijavili porabo v višini vsega 2718 evrov, volilo jih je nekaj manj kot štiri odstotke glasujočih, kar je bilo kar presenetljivo veliko. Od države bodo dobili 1.263 evrov povračila.

Kolikšno porabo so posamezne stranke prijavile, kak rezultat so dosegle in kolikšno povračilo stroškov jim je določilo računsko sodišče, objavljamo v preglednici.

Povračila bo vlada morala izplačati najpozneje aprila.

Brezhibno, a tudi neučinkovito

Širše gledano je bila, kot smo že poročali, daleč najbolj neučinkovita kampanja PS, ki je bila finančno gledano brezhibna. Porabila so za skupno listo NSI in SLS drugi največ denarja, a s 123.997 evri listi, ki jo je vodil Jože Mencinger, ni uspelo dobiti niti enega sedeža v evropskem parlamentu.

NSi je s slabimi 130.000 evri za kampanjo dobila dva sedeža, enega si je priboril takrat še predsednik SLS Franc Bogovič. SDS, listo je vodil Milan Zver, je z manj kot 30.000 evri za promocijo dobila kar tri sedeže. Šoltes in SD sta si priborila po enega, pri SD ta ni pripadel Lukšiču, s prednostnimi glasovi ga je prehitela Tanja Fajon.

Zadnjega od osmih sedežev je z Ivom Vajglom, ki je tam pred tem zastopal Zares, dobil Desus.