Neprepričljivi zagovori ministra Maherja

Igor Maher trdi, da o svoji kleti ne laže. Se bo moral posloviti? Bratuškova se bo odločila v ponedeljek.

Objavljeno
22. marec 2013 19.10
Posodobljeno
22. marec 2013 20.00
Zoran Potič, notranja politika; Boris Šuligoj, Koper
Zoran Potič, notranja politika; Boris Šuligoj, Koper
Ljubljana – Čeprav minister za infrastrukturo in prostor Igor Maher ne vidi razlogov za odstop, ker meni, da z njegovo kletjo na zemljišču nad Lucijo ni nič narobe, je njegova usoda negotova. Maher se je danes o tem pogovoril s premierko in vodstvom DL. Neuradne informacije so, da se bo moral posloviti.

Igor Maher je danes poskušal javnosti pojasniti, da o svoji kleti na parceli ni lagal, ampak da se je zgodil komunikacijski šum. Ko so mediji njegove izjave, da po nakupu parcele pred enajstimi leti ni ničesar gradil, primerjali s posnetki, ki so dokazovali, da si je postavil klet in da je bil graditeljsko navdahnjen, je to opravičeval s pojasnilom, da ni spremljal medijev in je zato domneval, da ga sprašujejo o objektu (koliba), ki ga je kupil skupaj s parcelo. Dejal je, da se je pozneje, ko mu ni uspelo pridobiti gradbenega dovoljenja, odločil obnoviti klet, ki je nekoliko više od barake. O kleti pravi, da ni črna gradnja in da zanjo ni treba pridobiti gradbenega dovoljenja, kar so mu pred dnevi sporočili tudi iz piranske občinske uprave.

Maher je danes zatrdil, da klet ni bivalna, da v njej hranijo orodje in nič več, a so na spletni strani Regional Obala objavili fotografijo, ki bi lahko pričala o nasprotnem – da je notranjost več kot opremljena za skromno bivanje.

Prepričevanje zbranih podpornikov in sosedov

Na parceli Igorja Maherja se je danes zbralo približno deset sosedov, ki so novinarje prepričevali, da je sporna vkopana klet na zemljišču že bila, še preden ga je kupil sedanji minister, in da je Maherjeva klet politično napihnjen dogodek. Lastnik najbližjega zemljišča je tudi Marjan Bolka, nekdanji predsednik uprave Casinoja Portorož, ki ga danes na njivo ni bilo, a nam je zatrdil podobno: »Na istem mestu je bila vkopana klet že v času prejšnjega lastnika. Verjetno je iz starih zračnih posnetkov ni mogoče videti, ker je bila že tedaj prekrita s prstjo in zelenjem. Res pa je bila precej bolj neurejena in je Maher dodal oblogo iz peščenjaka, nova okna in fotovoltaiko za električno energijo. Kolikor vem, je v prostoru orodje, cvetje, posode in kak sod ... Nimam nobenega motiva, da bi govoril v prid ali proti njemu.«

Po vseh izjavah (ki so v nasprotju z drugimi izjavami sosedov in s stanjem s starih zračnih posnetkov) je uganka še večja. Na občinski upravi trdijo, da si je Maher ves čas prizadeval legalizirati le staro, leseno barako, ki je imela hišno številko Seča 16 A. Drugih objektov v dokumentaciji za legalizacijo ni bilo, smo zvedeli na piranski občinski upravi.

Skrivnost hišne številke

Prav tako je vprašanje, kako je mogoče šteti staro leseno kolibo za enostavni objekt, če je imel v njej Maher še pred kratkim prijavljeno stalno bivališče. Dodatna uganka pa je, zakaj se je hišna številka z razpadajoče kolibe znašla na prenovljeni vinski kleti. Maher pojasnjuje, da gre v tem primeru za potegavščino prijateljev, ki da so mu natisnjeno hišno številko prilepili na okensko steklo.

V piranski občini kar mrgoli nedovoljenih gradenj in številnih »pomožnih«, enostavnih ali nezahtevnih objektov. Zato bodo na izredni seji prihodnji teden sprejemali odlok o določitvi dovoljenih posegov na kmetijska in gozdna zemljišča v občini. Z inšpektorata za prostor (ki je podrejen ministru Maherju) pa sporočajo, da bodo sprožili postopek presoje legalnosti ministrovega objekta.