Nova oblast bo pripeljala nove kadre, Janševi dobijo odpravnine

Obeta se nov krog razrešitev in imenovanj. 
Objavljeno
20. marec 2013 18.47
Posodobljeno
21. marec 2013 05.00
Miha Jenko, Maja Grgič, gospodarstvo, Klara Škrinjar, notranja politika
Miha Jenko, Maja Grgič, gospodarstvo, Klara Škrinjar, notranja politika

Ljubljana – Menjave vrhov izvršne oblasti vedno sprožijo tudi val kadrovskih menjav, saj ministri pripeljejo nove sodelavce. Potem ko je zdaj že nekdanja vlada Janeza Janše kadrovala, tudi v gospodarstvu, tako rekoč do zadnjega diha, se postavlja vprašanje, kaj bo storila nova vlada.

Nova premierka Alenka Bratušek je pozvala vse državne uslužbence in visoke državne uradnike, člane nadzornih svetov in uprav, »ki so bili imenovani v času razpadanja sedanje koalicije«, naj sami odstopijo. Če bo treba, pa se bo problematike lotila s posebnimi ukrepi, je napovedala.

V koalicijski pogodbi so nato stranke partnerice med prednostne naloge uvrstile »depolitizacijo kadrovanj«. Vendar po naših informacijah vlada ne bo v enem zamahu zamenjala po padcu Janševe vlade nastavljenih kadrov v državni upravi, saj bi bilo to v nasprotju z ustavo.

Na današnji seji bo verjetno imenovala novega direktorja Sove, morda tudi predstojnika Urada vlade za komuniciranje. Prihodnji teden pa bo začela postavljati nove državne sekretarje. Po zakonu o javnih uslužbencih lahko vlada v prvem letu zamenja vse direktorje direktoratov in direktorje organov v sestavi ministrstev. Razrešeni imajo pravico do odpravnine – po novem ta znaša eno povprečno plačo le za vsako polno leto do izteka mandata. To pomeni, da bo večina – če jih bodo ministri zamenjali – dobila dve ali tri plače.

Zasedba v državnih podjetjih

Na kadrovanje v državnih podjetjih lahko vlada vpliva prek Slovenske odškodninske družbe (Sod), kjer lahko člane nadzornega sveta (NS), ki zdaj večinoma prihajajo iz vrst SDS, zamenja takoj, saj po zakonu o holdingu opravlja vlogo skupščine. NS Soda bi nato lahko zamenjal sedanjo začasno upravo, novo vodstvo pa bi na kadrovske zasedbe v državnih podjetjih lahko vplivalo prek skupščin.

Prvi preizkus bo že 4. in 5. aprila, ko naj bi lastniki na skupščini Petrola in Luke Koper odločali tudi o novih nadzornikih. Za odločanje na skupščini Luke v imenu državnega deleža bo Sod potreboval soglasje DZ, če koalicija vmes ne bo spremenila tega zakonskega določila.

Nova vlada bo zagotovo hotela imeti ustrezen kadrovski vpliv v državnih bankah (NLB, NKBM, Abanka, banka SID). Nadzorni svet NLB ima zdaj le šest od predvidenih 11 članov in nova oblast bo že na prihodnji delniški skupščini banke – predvidoma konec junija – lahko postavila vsaj pet novih ter s tem dobila močan vzvod, da morebiti premeša karte v upravi NLB, ki jo zdaj vodi Janko Medja.

Prenova ali zamenjava nadzornikov sploh ni izključena v banki SID, kjer je Janševa vlada lani čez noč razrešila celoten nadzorni svet, v katerem je bil tudi priznani gospodarstvenik Peter Kraljič, in nastavila svoje strankarske kadre. Precej strankarsko obarvan (prevladujeta SDS in SLS) nadzorni svet ima tudi NKBM, kjer pa država po januarski odločitvi ATVP nima glasovalnih pravic, tako kot tudi v Abanki – pogoj zanje je zmanjšanje deleža države ali pa oddana prevzemna ponudba.