Obdobje Štularja se je izteklo

Za člane programskega sveta so dovolj glasov dobili Rotovnik, Savič, Orehovec ..., ne pa tudi Štular in Kmetič.

Objavljeno
14. april 2016 17.17
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana − Mitja Štular od sredine maja ne bo več vodil programskega sveta RTV Slovenija. V mandatno-volilni komisiji danes zanj ni glasovalo dovolj poslancev, da bi ga državni zbor prihodnji teden lahko ponovno imenoval za člana programskega sveta, ki ga vodi.

Odločitev ni bila presenetljiva. Večina je danes drugačna, kot je bila pred štirimi leti, ko je državi še vladala druga vlada Janeza Janše (SDS). V mandatno-volilni komisiji imajo vladne SMC, Desus in SD deset članov od skupaj 19. In deset glasov je bilo tudi nujnih za potrditev osmih kandidatov. Štular jih je zbral šest.

Mitja Štular. Foto: Leon Vidic

Od osmih dosedanjih programskih svetnikov, ki jim iztekajo mandati, je dovolj glasov zbral le Alojzij Bogataj, ki spada k Desusu. Desus je bil v koaliciji pred štirimi leti in je tudi danes. Bogataj je v mandatno-volilni komisiji danes dobil celo največ poslanskih glasov med vsemi kandidati - kar 13.

V programski svet je večina v mandatno-volilni komisiji predlagala še sedem novih, a javno zelo znanih osebnosti. Ko bo prihodnji teden še državni zbor potrdil danes izbrano osmerico, bodo člani 29-članskega sveta postali še dolgoletni direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik (11), mariborski mestni svetnik SMC Damir Orehovec (10) in nekdanji novinar, sicer pa komunikolog, ki je zelo dejaven na družabnih omrežjih, Domen Savič (11). V oklepaju navajamo število glasov, ki so jih dobili v mandatno-volilni komisiji.

Domen Savič. Foto: Igor Zaplatil

Predlagani zboru za predstavnike gledalcev in poslušalcev v programskem svetu RTV Slovenija so še prevajalec, literarni zgodovinar in kritik Jaroslav Skrušny (11), režiser in profesor Miran Zupanič (12), direktor Notranjskega regijskega parka in pred tem novinar Matevž Podjed (10) ter režiserka in pedagoginja Branka Bezeljak (10), ki jo najdemo v ženskem forumu SD.

Jaroslav Skrušny. Foto: Igor Modic

Med javno bolj znanimi člani programskega sveta zadnja leta, ki jim ni uspelo zbrati dovolj glasov, je tudi delegat trodomne skupščine, ki je osamosvojila državo, in sindikalist Slavko Kmetič, za katerega je glasovalo pet poslancev. Torej točno toliko, kot je v mandatno-volilni komisiji poslancev iz vrst SDS.