Obračun SDS z NSi zaradi izločanja Janeza Janše

Med sorodnima strankama na desnici se je zaradi izjave Ljudmile Novak vnela dobesedna vojna na socialnih omrežjih.

Objavljeno
29. september 2016 19.45
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana - Izjava predsednice NSi Ljudmile Novak, da bodo podprli konstruktivno nezaupnico zoper celotno vlado le v primeru, če bi SDS predlagala tudi novega mandatarja in da to ni Janez Janša, je sprožila pravo vojno na socialnih omrežjih, zlasti na tviterju.

Ker je NSi izjavo svoje predsednice o vloženi interpelaciji objavila tudi na socialnih omrežjih, je bil prvi odziv SDS naslednji. »Modre besede. Tako govori predsednica stranke z največjo podporo v javnem mnenju in bodoča mandatarka, ki bo izbra...« Takoj zatem, je sledil nov čivk stranke SDS: »Ker NSi problematizira zgolj vodstvo SDS, je signal jasen. Glas za NSi je glas za tranzicijsko levico,« so vrnili žogico iz stranke SDS nazaj k sestrski stranki na desnici NSi.

Ker so bile obtožbe na račun NSi očitno vendarle prehude, se je upravnik računa te stranke na tviterju odzval z zapisom: »Očitno Janez Janša postavlja sebe nad dobrobit ljudi. Koalicija med NSi in SDS je možna, a brez njega. Odločitev je njegova.«

In, kot da to še ni bilo dovolj, saj so v SDS znani po tem, da želijo imeti v besednih sporih zadnjo besedo, so v naslednjem čivku NSi obtožili celo sodelovanja z Murglami. V vzporednem svetu te stranke predstavljajo namreč Murgle (del Ljubljane, kjer prebiva nekdanji predsednik republike Milan Kučan) center udbomafije in političnega kriminala, zapisali pa so naslednje: »Takšne propagandne floskule poslušamo že iz časov Jožeta Pučnika. Le Murgelski zvočniki se menjavajo.« Za tem čivkom so v NSi obmolčali.

Je pa zato toliko bolj izdatno čivkal prvak SDS Janez Janša z lastnimi tviti in posredovanjem tvitov na račun NSi. Tako je zapisal: »Sem kaj spregledal, ali pa je Ljudmila Novak včeraj res zavrnila neobstoječe vabilo. Koalicija bo po volitvah le s parlamentarnimi strankami.« S čimer je Janša namigoval, da se NSi očitno na naslednjih volitvah ne bo uspelo uvrstiti v parlament. Prvak SDS je denimo vsem svojim sledilcem posredoval še naslednja sporočila, ki so mestoma tudi žaljiva. Denimo naslednji tvit pisca Božidarja Biščana: »Ljudmila Novaković u ime CK-SKJ poručila narodu SAD, da smeni diktatorsku i kapitalističku vlast.« Janši se je zdelo smiselno posredovati tudi naslednji tvit: »Iz Kučanovega learjeta gledano ima Ljudmile Novak smisel: NSi izpade iz parlamenta, a desnici odvzame toliko glasov.«

Na tviterju se je vzporedno s tem odvijala intenzivna izmenjava pripomb in opazk na to temo, pri čemer sta izstopala član izvršnega sveta NSi Janez Pogorelec in nekdanji generalni sekretar vlade Božo Predalič.