Od julija začasni krizni davek na vse prihodke

Koalicija bo povišala davke: s kriznim davkom in dvigom DDV bi dobila skupno 550 milijonov evrov.

Objavljeno
07. maj 2013 01.44
Koalicija
Tanja Starič, Mario Belovič, notranja politika
Tanja Starič, Mario Belovič, notranja politika

Brdo pri Kranju - Vlada bo julija za leto in pol uvedla krizni davek na plače in vse druge aktivne prihodke. Davek bo veljal leto in pol ter bo progresiven, torej bodo tisti z višjimi prihodki plačevali več. Splošna stopnja DDV se bo povišala za dve odstotni točki (na 22 odstotkov) 1. januarja prihodnje leto.

Prihodnje leto bo za odstotno točko (na 9,5 odstotka) povišala tudi spodnjo stopnjo DDV. Po eni od različic bo vlada obdavčila neto plače, po drugi pa bruto. S kriznim davkom bo država dobila dodatnih 300 milijonov evrov, z višjim DDV pa še 250 milijonov evrov na leto.

Vlada bo povišala tudi davek na nepremičnine, po eni različici leta 2014, po drugi leto pozneje. V drugi polovici letošnjega leta bo obdavčila prodajo loterijskih srečk in – temu je sinoči nasprotoval minister za kmetijstvo Dejan Židan – tudi porabo brezalkoholnih sladkih pijač. Načrtujejo še povišanje sodnih taks. Vlada napoveduje, da bo »terminski načrt« uvedbe novih obremenitev uskladila s socialnimi partnerji. Vlada sicer načrtuje še drugi paket ukrepov, ki ga bo pripravila do konca leta. Z njimi bo trajno zmanjšala izdatke in s tem nadomestila krizni davek.

Pogajanja do četrtka

V dokumentu ni predvidenih velikih varčevalnih rezov; kot je že znano, vlada načrtuje zmanjšanje števila zaposlenih v javnem sektorju za odstotek, pogaja se tudi o znižanju plač. Predvideno je, da bo še naprej zamrznjena rast pokojnin, dodatka za rekreacijo pa ne bodo izplačali.
To piše v osnutku vladnega programa protikriznih ukrepov, ki so ga včeraj na Brdu pri Kranju dobili na mizo predsedniki koalicijskih strank in vodje poslanskih skupin. O dokumentu se mora koalicija uskladiti do četrtka, ko bo o njem odločala vlada. Naslednji dan ga bo poslala evropski komisiji v Bruselj.

Koalicija enotna

Po več kot petih urah pogovora za zaprtimi vrati so vsi štirje predsedniki poudarili, da je koalicija enotna in da je podpora ukrepom zagotovljena. »Stanje v proračunu je precej slabše, kot so načrtovali, in temu primerni so tudi ukrepi,« je dejala predsednica vlade Alenka Bratušek. »Luksuz je, da lahko odločamo sami, žal pa so vse izbire slabe,« je priznal minister za finance Uroš Čufer. Gregor Virant (DL) je zagotovil, da so v programu tudi ukrepi na odhodkovni strani.

Bratuškova bo program v sredo predstavila opoziciji in socialnim partnerjem.

Prihajajo višji DDV in obdavčene plače

Včerajšnji vrh koalicije je potrdil neuradne govorice, da vlada za polnjenje državne blagajne načrtuje krizni davek (po eni od verzij od enega do štirih odstotkov) in dvig obeh stopenj DDV. Višanju davkov najmanj nasprotujejo v SD

Po mnenju predsednika SD Igorja Lukšiča je namreč čas, da se po tem, ko je »Slovenija osem let zniževala davke«, nekaj stori tudi za to, da se ohranita kakovost življenja ljudi in kakovosten javni sektor. »Gre za to, da tisti, ki imajo več, tudi dajo več. Ker imajo več tudi zato, ker jim država, ta sistem, to omogoča,« je dejal o uvedbi kriznega davka, nad katerim – kot priznava predsednik SD – ljudje sicer ne bodo navdušeni.

Lukšič je včeraj presenetil z zamislijo, da bi se vsaj za pet osnovnih živil davek na dodano vrednost znižal ali bil celo odpravljen. Za to, kakor so nam sicer pozneje neuradno povedali koalicijski partnerji, zdaj ni nobenih možnosti – podatki namreč kažejo porazno stanje v državni blagajni.

Alenka Bratušek je po srečanju potrdila, da bo proračunski primanjkljaj rekorden, saj je vanj všteta tudi vsota za dokapitalizacijo bank. Povedala je, da se je včeraj slišala s predsednikom SDS Janezom Janšo, vendar pogovor ni bil uspešen in odločanje o fiskalnem pravilu danes bo. Bratuškova bo ukrepe v sredo predstavila tudi opoziciji in takrat bo, je povedala, »zelo vesela predlogov, kako bi lahko v danih razmerah uravnotežili javne finance do leta 2015«.

Virant miri sindikate

Vlada hkrati z ukrepi, ki jih je usklajevala na Brdu, s sindikati javnega sektorja nadaljuje tudi pogajanja za znižanje plačne mase.